БЕ

Підсумки виконання Стратегії подолання бідності в Україні в цьому році та пропозиції соціальних партнерів до  проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів на 2019 рік з реалізації Стратегії подолання бідності» обговорили 1 листопада учасники засідання Міжвідомчої робочої групи з виконання плану заходів з реалізації Стратегії подолання бідності.

В нараді, яка відбувалась під головуванням першого заступника міністра соціальної політики, керівника Міжвідомчої робочої групи Ольги Крентовської, взяли участь представники соціальних партнерів – міністерств і відомств, роботодавців, профспілок. Профспілкову сторону представляли  керівник департаменту з питань бюджету та оплати праці ФПУ Людмила Остапенко, керівник управління соціального страхування і пенсійного забезпечення ФПУ Володимир Максимчук, заступник керівника департаменту з питань економічного розвитку та ціноутворення ФПУ Наталя Федорчук.  

У виступах представників профспілок зазначалось, що СПО об’єднань профспілок уважно опрацював проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів на 2019 рік з реалізації Стратегії подолання бідності», надавав до нього профспілкові пропозиції, але, на жаль,  найпринциповіші з них залишились неврахованими.

Україна за рівнем життя залишається однією з найбідніших держав у світі. Бідність є постійним джерелом соціального напруження, що значно стримує розвиток України. Враховуючи зазначене, СПО об’єднань профспілок наполягає на врахуванні пропозицій, що додаються.

Зокрема, Людмила Остапенко визначила принципово важливі проблеми, які зараз турбують профспілки і всіх людей праці. Серед них: проблема прожиткового мінімуму та методологія його визначення; питання рівня мінімальної зарплати (пролунала пропозиція до соціальних партнерів  розпочати з цього питання консультації); нерівність податкового навантаження, зниження його стосовно найменш соціально захищених громадян.

Володимир Максимчук у свою чергу наголосив на важливості вирішення проблем щодо справедливого пенсійного забезпечення громадян. Він підкреслив, що більш ніж 70% пенсіонерів в Україні є бідними, тому що отримують пенсію менш прожиткового рівня. Тому серед завдань Стратегії подолання бідності має бути підвищення рівня пенсій, перш за все мінімальної.

Після обговорення пропозицій соціальних партнерів, було вирішено врахувати їх в подальшої роботі, а також продовжити наради та консультації щодо пошуку найбільш ефективних шляхів втілення Стратегії в життя.

 

Прес-центр ФПУ

 

БЕ1

 

БЕ2

 

 

 

БЕ3

 

БЕ5