1). Мінфін інформує:

- У лютому до загального фонду держбюджету надійшло 184,8 млрд грн.

Зокрема надходження платежів становили:

- від Державної податкової служби 107,4 млрд грн;

- від Держмитслужби – 39,8 млрд гривень.

У вигляді міжнародної допомоги (грантів) від урядів Японії та Норвегії надійшло 31,0 млрд грн.

Крім того, близько 36,1 млрд грн (станом на 28 лютого) у вигляді ЄСВ надійшло до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування.

- У перші два місяці 2024 року Міністерство фінансів залучило 1,2 млрд доларів США грантів та пільгового фінансування від міжнародних партнерів.

Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, склали майже 75% із загального обсягу фінансової допомоги. Міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків держбюджету, зокрема, на забезпечення оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я, співробітників ДСНС, пенсійні виплати, гуманітарні потреби, а також забезпечення соціального захисту населення.

- Рада ЄС затвердила інструмент Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро на 2024-2027 роки. В рамках Інструменту, протягом 2024-2027 років Україна отримає близько 39 млрд євро прямого бюджетного фінансування, з яких понад 5 млрд складають гранти.

- За час дії воєнного стану підприємці отримали 47 584 доступних кредити на 191,3 млрд грн.

- 27 лютого під головуванням заступника Міністра фінансів Романа Єрмоличева відбулась зустріч із представниками Міністерства освіти і науки та експертного середовища щодо застосування раціональних підходів до розподілу коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах, що надають загальну середню освіту, в обсязі 2,5 млрд грн.

2). Мінреінтеграції: Доступних житлових програм для переселенців має стати більше – зазначила Ірина Верещук під час наради з питань реалізації прав на житло окремих категорій ВПО.

В Україні функціонує програма пільгового іпотечного кредитування переселенців за рахунок коштів гранту, наданих Урядом Німеччини через Кредитну установу для відбудови (KfW). В межах програми сім’ї ВПО мають змогу придбати житло за ставкою 3% на рік і строком кредитування до 30 років. Протягом першого етапу програми житлом було забезпечено майже 1,5 тисячі переселенців.

З 2022 року в межах постанови Уряду № 495 реалізується пілотний проект, який передбачає соціальну оренду тимчасового житла на підставі договору безоплатного найму. Скористатися умовами проекту можуть переселенці, а також особи, житло яких зруйноване внаслідок військової агресії.

Також цього року реалізуються ще 9 регіональних програм, спрямованих на допомогу внутрішньо переміщеним особам із житлом.

3). Мінекономіки: Уряд та Світовий банк розпочали роботу над Стратегією забезпечення українців доступним житлом.

Під час онлайн-зустрічі Першого віце-прем’єр-міністра України - Міністра економіки України Юлії Свириденко з командою Світового банку під керівництвом Регіонального директора СБ у справах країн Східної Європи Арупа Банерджі обговорено, зокрема, потенційні моделі реалізації Стратегії, можливість залучення ресурсів комерційних банків, модернізацію програми єОселя та створення дієвих механізмів страхування житлового фонду від воєнних ризиків.

- Понад 23 мільярди гривень допомогли заробити за час повномасштабної війни онлайн-аукціони до бюджетів різних рівнів. Найбільше коштів за результатами аукціонів, проведених під час воєнного стану, залучив Фонд гарантування вкладів — майже 6,5 млрд гривень. Мала приватизація поповнила державний та місцеві бюджети на майже 5,6 млрд гривень. Ще понад 3,7 млрд гривень отримали організатори торгів з реалізації активів у справах про банкрутство для розрахунків з кредиторами.

- У межах програми EU4Business за фінансування Європейського Союзу та Уряду Німеччини, мікро-, малі та середні підприємства (ММСП) України можуть отримати 100 грантів до 10 тисяч євро кожен для відновлення, розвитку та підвищення стійкості у часи війни. Подати заявку на отримання гранту можна з 28 лютого до 24 березня 2024 року за посиланням:https://100grants4smes.net.ua

4).Департамент комунікацій Секретаріату КМУ:

- Працюємо над інституційними змінами, плануємо зміну формату Уряду – зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на четвертій щорічній прес-конференції. «Ми хочемо скоротити кількість міністерств на третину. Скоротити кількість державних службовців. Ми вже почали це робити. І в цьому році скорочено 20 тис. вакансій державної служби. Працюємо над створенням потужного Центру Уряду». Крім того, йде робота над запровадженням сучасної системи управління людськими ресурсами в державних органах, розробляється «Дія» для держслужбовців. https://www.kmu.gov.ua/news/denys-shmyhal-pratsiuiemo-nad-instytutsiinymy-zminamy-planuiemo-zminu-formatu-uriadu

5). Мінветеранів інформує:

- Робота Мінветеранів націлена на спрощення отримання послуг для ветеранівнаголосив в.о. Міністра Олександр Порхун під час прямого ефіру національного телемарафону «Єдині новини». Зокрема, продовжується реалізація пілотного проекту «Адмінсервіс «Ветеран», завдяки якому спрощено надання адміністративних послуг ветеранам війни, членам їхніх сімей та родинам полеглих воїнів через «єдине вікно» у ЦНАПах. Такий сервіс успішно функціонує вже у десяти регіонах країни. Також у планах міністерства – створення електронного кабінету надавачів послуг. Завдяки синхронізації роботи державних реєстрів ветерану потрібно буде лише подати заяву, щоб отримати потрібну йому послугу.

6). Держстат інформує:

- Середньомісячна заробітна плата за видами економічної діяльності у ІV кварталі 2023 року становила 19231 грн, що на 16,7 % перевищує аналогічний показник 2022 року.

- Середньомісячна заробітна плата штатних працівників у 2023 році склала 17442 грн (на 17,5% вище за показник 2022 року).

7). Держпраці: На Вінниччині за сприяння інспекторів працівникам підприємства виплатили понад 6 млн грн заборгованої заробітної плати.

Підсумки рішень Уряду за тиждень, зокрема:

- Уряд актуалізував перелік середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності загальнодержавного рівня.  https://t1p.de/og698

- 6 акціонерних товариств перераховують до бюджету 50% дивідендів у лютому – рішення Уряду як акціонера та органу управління.  https://t1p.de/0po7m

- На Полтавщині з’явився другий індустріальний парк, що спеціалізуватиметься на глибокій переробці агропродукції.  https://t1p.de/z4pje

- Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 5 березня https://t1p.de/y87l2

- Україна інтенсивно працює з партнерами з метою створення великої кредитної лінії для відновлення України та інтеграції з ЄС на 5 років під 0%. Ці кошти підуть на будівництво, ремонт, логістику, освіту та інші цілі. Крім того, на засіданні ухвалено розпорядження, яке відкриє можливість отримання позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку обсягом 1,5 млрд доларів. Це допоможе і далі підтримувати бізнес, нарощувати експорт, забезпечувати макрофінансову стабільність. Також затверджено постанову, що визначає умови позики від Канади. Це додатково 2 млрд канадських доларів, які можемо отримати вже цього року.  https://t1p.de/xzwap

- Виділено кошти на програму швидкої відбудови. Адже один із пріоритетів роботи Уряду – це створити умови, аби якомога більше українців поверталися із-за кордону. «Для цього ми продовжуємо програму швидкої відбудови. Виділяємо сьогодні додаткові 9,3 млрд гривень для 13 регіонів. На ці кошти будуть відремонтовані житлові будинки, школи, лікарні, об’єкти критичної інфраструктури», - розповів Прем’єр-міністр. В питанні повернення українців не йдеться про адміністративні заходи, а виключно про стимули. Зокрема, це швидка відбудова інфраструктури, більше безпеки, кращі умови для життя, більше можливостей самореалізації.  https://t1p.de/o5lg8

- В Україні створять Єдиний державний реєстр адрес (ЄДРА). Цей реєстр буде створено як один із базових реєстрів Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Додатково буде створений Реєстр адміністративно-територіальних одиниць (ЄДРАТО) та Реєстр будівель та споруд (РБС). https://t1p.de/l37x0

- Ухвалено постанову, якою виділено ще 500 млн грн на будівництво нового лікувально-реабілітаційного корпусу на базі Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни.   https://t1p.de/ickyb

Департамент з питань бюджету та оплати праці