byudzhet

1). Мінфін:

- Видатки загального фонду держбюджету за січень – лютий 2024 року склали 424,8 млрд грн (в тому числі, у лютому – 274,6 млрд грн).

У структурі видатків найбільше спрямовано, зокрема:

·      на оплату праці з нарахуваннями – 179,9 млрд грн;

·      на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій)89,5 млрд грн;

·      22,3 млрд грн перераховано НСЗУ на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

Деталі та інфографіка за посиланням:

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_vidatki_zagalnogo_fondu_derzhbiudzhetu_u_liutomu_stanovili_2746_mlrd_grn-4505

- У січні – лютому 2024 року із держбюджету на соцвиплати було спрямовано 75,3 млрд грн, зокрема у лютому – 38,2 млрд гривень.

Ці кошти було спрямовано:

- 42,5 млрд грн – на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок і підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду;

- 17,09 млрд грн – на соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини;

- 2,2 млрд грн – на підтримку малозабезпечених сімей;

- 9,4 млрд грн – надання пільг і житлових субсидій громадянам;

- 3,8 млрд грн – на соціальний захист дітей та сім’ї;

- 0,3 млрд грн – на соціальний захист осіб з інвалідністю.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_z_pochatku_roku_na_sotsviplati_bulo_spriamovano_753_mlrd_grn-4497

- 15 березня заступники Міністра фінансів Роман Єрмоличев та Світлана Воробей зустрілись із дипломаткою з економічних питань Посольства США Сарою Лонгбрейк для обговорення питань нових умов оплати праці на державній службі, фінансування пенсій та соцвиплат, а також реалізації Нацстратегії доходів.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/kerivnitstvo_minfinu_obgovorilo_iz_posolstvom_ssha_reformu_oplati_pratsi_finansuvannia_sotsvidatkiv_i_realizatsiiu_natsstrategii_dokhodiv-4502

2). Мінреінтеграції:

- На нараді під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук розглянуто проблему невиплати заробітної плати працівникам дошкільних груп спеціальних і санаторних шкіл Харківської області.

Проблема виникла зокрема через відсутність чітко визначеного джерела видатків, із якого здійснювалося б фінансування заробітних плат працівників зазначених вище закладів.

Водночас, за офіційною інформацією Мінфіну, фінансування спеціальних і санаторних шкіл, які мають дошкільні групи, може здійснюватися з обласного бюджету за наявності відповідної програми.

Тому Віцепрем’єрка доручила представникам Харківської ОВА невідкладно врегулювати це питання, щоб працівники таких закладів якнайшвидше отримали свою зарплатню.

https://minre.gov.ua/2024/03/14/mayemo-nevidkladno-vzhyty-zahodiv-shhodo-vyplat-zarplatni-praczivnykam-doshkilnyh-grup-speczialnyh-i-sanatornyh-shkil-harkivshhyny/

- Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих – наказ Мінреінтеграції від 28 лютого 2024 року № 54.

https://minre.gov.ua/2024/03/16/zatverdzheno-zminy-do-pereliku-terytorij-na-yakyh-vedutsya-velysya-bojovi-diyi-abo-tymchasovo-okupovanyh-12/

3). Мінсоцполітики:

- Виплати для ВПО. Мінсоцполітики пропонує розширити категорії осіб, які можуть отримувати допомогу на проживання, а також подовжити терміни прийняття відповідних заяв.

Для цього Мінсоцполітики розробило зміни до постанови Уряду і пропонує:

1. Продовжити період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО до 30 квітня 2024 року. При цьому навіть ті, хто подадуть заяви у квітні, отримають кошти із врахуванням березня.

2. Розширити коло осіб, які можуть отримувати таку допомогу, щоб право на виплати отримали:

• діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу;

• особи з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність;

Якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім'ї не більше 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність):

• особам передпенсійного віку;

• особам з інвалідністю ІІІ групи;

• особам, які доглядають за дитиною до 3-річного віку або за дитиною, яка потребує догляду до 6-річного віку

• особам, у складі сім’ї яких є діти до 18 років та/або до 23 років, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

https://www.msp.gov.ua/news/23589.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid024mdpRiLChX5yUVGgDwvUPbKjae3JJg443k2UPdaWtnEnew27iuX1iJwdUxUJgUMal

-  Перша частина ВПО, які мають право на продовження виплати допомоги ще на 6 місяців з березня 2024 року, отримали виплати за березень.

Деталі за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/23594.html

4). Щодо розподілу освітньої субвенції на 2024 рік місцевим бюджетам.

 На сайті Міністерства освіти і науки України розміщено фінальні розрахунки обсягів освітньої субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на 2024 рік.

Довідки та інформацію про механізм розподілу освітньої субвенції дивіться на сайті МОН України: bit.ly/4ajLeff.

Інформація та коментарі від Профспілки працівників освіти і науки України – за посиланням: https://pon.org.ua/novyny/11005-shchodo-rozpodilu-osvitnoi-subvencii-na-2024-rik-miscevym-budzhetam.html

5). Мінінфраструктури:

єВідновлення: держава виплатила 4 млрд грн на ремонт пошкоджених внаслідок війни домівок. https://mtu.gov.ua/news/35404.html

6). Міністерство юстиції України:

- Прийом заявок на компенсацію за збитки через війну стартує у квітні.

У Гаазі запущено міжнародний реєстр збитків, куди громадяни, починаючи з квітня, зможуть подати заявки. Про це повідомила заступник Міністра юстиції України Ірина Мудра в коментарі «Голосу Америки».

Деталі за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/news/iryna-mudra-pryiom-zaiavok-na-kompensatsiiu-za-zbytky-cherez-viinu-startuie-u-kvitni

7). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:

- З 1 квітня 2024 року розмір мінімальної зарплати зросте з 7100 грн до 8000 грн на місяць. Від розміру мінімальної зарплати залежать не лише витрати на оплату праці, але й розмір деяких податків, а також штрафи за порушення трудових відносин (з 1 квітня діятимуть збільшені розміри штрафів за трудові порушення, зокрема за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці).

Коментарі та нагадування від редакції - https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/89418-iak-zminitsia-naraxuvannia-zarplati-u-kvitni-2024-roku-nagaduvannia-vid-redakciyi

https://news.dtkt.ua/law/liability/89402-zmina-rozmiru-minimalnoyi-zarplati-z-kvitnia-2024-roku-iaki-naslidki-dlia-biznesu

https://news.dtkt.ua/law/liability/89502-z-1-kvitnia-diiatimut-zbilseni-rozmiri-strafiv-za-trudovi-porusennia

Підсумки рішень Уряду за тиждень, зокрема:

- Затверджено:

·      План для реалізації програми Ukraine Facility, який стане основою для реалізації програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу протягом 2024-2027 років.

https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-zatverdyv-plan-dlia-realizatsii-prohramy-ukraine-facility

·      Порядок формування кадрового резерву працівників сфери соціального захисту населення для роботи на деокупованих територіях України.

https://minre.gov.ua/2024/03/15/fahivczi-sfery-soczialnogo-zahystu-naselennya-zmozhut-doluchytysya-do-kadrovogo-rezervu-dlya-roboty-na-dot/

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-formuvannia-kadrovoh-a295

·      Порядок заходів із реінтеграції, адаптації та підтримки звільнених з полону.

https://t1p.de/hy9zc

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-provedennia-vidnovliuv-a296

- Ухвалено зміни до механізму розподілу фінансування між закладами вищої освіти. https://t1p.de/ashil

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-postanovy-kabinetu-ministriv-a298 - ПКМУ від 15 березня 2024 р. №298 (зміни до ПКМУ від 24 грудня 2019 р. №1146)

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid025FGrFAu2VzMrNmo8wRwp7HeJ74RNCVDjR7JxWqqHtFftwkWmShdHeDLDekLiqQfl

Департамент з питань бюджету та оплати праці