Фото 1 120424

11 квітня 2024 року Міністерство економіки України провело нараду з розгляду стану та перспектив погашення заборгованості із заробітної плати, а також вжиття заходів, спрямованих на її зменшення, на підприємствах, в установах і організаціях Херсонської та Полтавської областей.

 

Захід відбувся на виконання доручення Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля від 04.04.2023 № 10013/0/1-23 щодо проведення щотижневих засідань Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення).

Заслухано представників Херсонської та Полтавської ОВА.  

Олександр ШУБІН, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, член Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), звернув увагу на необхідність вжиття наступних заходів:

- зобов’язати керівників підприємств-боржників складати графіки погашення заборгованості із виплати заробітної плати та дотримуватися їх як це вимагається законодавством;

- у разі наявності у підприємств боргів за виконані ними роботи, які в свою чергу провокують наявність та накопичення боргів з виплати заробітної плати, вдаватися до позовних дій;

- підтримати проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця» (реєстр. № 9510 від 19.07.2023), який має зробити наявність зарплатних боргів автоматично незручними для власників та керівників підприємств.

У зв’язку зі зверненням профспілок в ході наради окремо розглянуто ситуацію із зарплатними боргами на ДП «Полтавський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (підстава – звернення Полтавської обласної ради професійних спілок від 25.03.2024 №05-05/42 щодо заборгованості з виплати заробітної плати на ДП«Полтавський облавтодор» (6844,2 тис. грн станом на 01.03.2024), яке СПО об’єднань профспілок було направлено до Мінекономіки, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури, АТ «ДАК «Автомобільні дороги України»). З цього питання, зокрема, доповів очільник ДП «Полтавський облавтодор» Олександр РЕУС. Також заслухано Романа ПРОКОПЕНКА, заступника голови Полтавської обласної ради профспілок.

Фото 2 12042424

Урядовою стороною під час наради проінформовано, що у 2024 році Держпраці буде продовжено роботу у напрямку контролю роботодавців за дотриманням строків виплати заробітної плати.

Так, відповідно до вимог постанови КМУ від 13.03.2022 № 303 та наказу Мінекономіки України від 16.06.2023 № 5782 «Про здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) протягом періоду воєнного стану», у 2023 році було відновлено право проводити перевірки, але тільки у випадках:

- звернення працівників про порушення їх трудових прав;

- доручення Прем’єр-міністра України, зокрема щодо дотримання строків виплати заробітної плати;

- у разі настання нещасного випадку на виробництві.

!!! Прем’єр-міністром України 10 квітня 2024 року підписано нове доручення Держпраці забезпечити здійснення позапланових заходів державного нагляду та контролю з питань додержання законодавства про працю в частині дотримання строків, першочерговості виплати заробітної плати; про результати проведеної роботи щомісячно до 15 числа інформувати Кабінет Міністрів України. Строк – протягом дії періоду воєнного стану. 


Департамент з питань бюджету та оплати праці