12329       

 

         До ФПУ надійшло запрошення від Держцінінспекції України з пропозицією взяти участь в обговоренні ініціативи Інспекції щодо регулювання цін на овочі «борщового набору», які на сьогодні не регулюються державою.

         11 лютого 2014 року (вівторок) Голова Державної інспекції України з контролю за цінами Олександр Кисельов проведе зустріч із членами Громадської та Експертної рад при Держцінінпекції України, а також експертами галузі, присвячену питанню регулювання цін на овочі «борщового набору». 

«Сперечатися з тим, що овочі борщового набору є соціально значущими - нерозумно. Вони такі ж важливі у продовольчому кошику, як молоко і хліб. І тому на ринку овочів потрібно починати наводити порядок. Ми зацікавлені в тому, щоб встановити прозорі правила, які влаштували б і виробників, і продавців, і споживачів. Саме тому ми запропонували експертам спочатку обговорити ідею введення певного регулювання торговельних націнок на овочі борщового набору, сформувати якийсь «коридор», у якому можна було б і розвивати виробництво, і дотримуватися соціальні стандарти, які в 21-му столітті можуть і повинні якісно відрізнятися від часів війни. Це перше. Друге. Курс на дерегуляцію - це не змагання хто кого: продавець - покупця або навпаки! Взаємна повага - ось суть контролю цін. У практиці Держцінінспекції України були випадки, коли надбавки замість граничних 25 % досягали 660-880 %, це просто хамство по відношенню до споживача. Є необхідність витримувати певний соціальний курс, завдання влади - не дозволити ринку поглинути його. Визначальною в ціні на овочі є сезонність, є маса інших об'єктивних факторів впливу. Тому ми спочатку обговоримо можливі механізми з учасниками ринку, причому до них важливо донести саме соціальну складову цього питання, а вже потім, спільно, будемо приймати рішення, чи пропонувати внесення цін на овочі борщового набору в список регульованих», - зазначає Голова Держцінінспекції України Олександр Кисельов.

Всі громадські та експертні організації, галузеві спілки можуть вносити свої пропозиції.

Аби прийняти участь у зустрічі, треба повідомити Сектор взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю Держцінінспекції України за тел. (044)500-86-10 до 12-00 10 лютого.

Свої пропозиції та зауваження щодо ініціативи Держцінінспекції просимо надсилати до ФПУ на Е- mail Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. до 10 лютого 2014 р.

                                                        Департамент бюджетної політики

та  соціального захисту - ціновий відділ