tsiny

 

Питання доступності до продовольчих товарів, житлово-комунальних послуг, послуг транспорту і зв’язку, недопущення необ’єктивного зростання цін і тарифів на соціально значущі товари і послуги, посилення упереджуючого захисту купівельної спроможності громадян, і, зокрема, працюючої людини, додержання законодавства з питань захисту прав споживачів та його вдосконалення займають важливе місце в роботі ФПУ.

З метою запобігання підвищення рівня бідності серед населення та впровадження норм законодавства ЄС в галузі економіки, Федерація профспілок України тримає на контролі зміни цін на споживчому ринку товарів і послуг.

Між ФПУ та Держцінінспекцією Україною налагоджено співпрацю з питань, які стосуються цін на соціально значущі товари та послуги для населення, та взаємний обмін інформацією.

Державною інспекцією України з контролю за цінами станом на 01.03.2014 було проведено оперативниймоніторинг роздрібних цін на споживчі товари в регіонах  України. Моніторинг проведено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.06.2002 № 803 «Про заходи щодо проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку», якою визначено Перелік соціально значущих товарів і послуг, за яким проводиться постійний моніторинг цін і тарифів на споживчому ринку регіонів.  Зокрема, моніторинг роздрібних цін на підприємствах торгівлі було проведено по борошну пшеничному вищого сорту, хлібу з борошна пшеничного вищого сорту, хлібу з борошна пшеничного I сорту, хлібу житньо-пшеничному, макаронним виробам, крупам гречаним, рису, яловичині I категорії, м’ясу птиці (кури), ковбасі вареній I сорту, молоку (жирністю 2,5%), сметані (жирністю 20%), сиру м’якому, маслу, яйцях курячих, цукру, олії соняшниковій, солі, а на продовольчих ринках – по свинині, салу, картоплі.

  Додатковінспекцією було проведено моніторинг роздрібних цін на підприємствах торгівлі по крупі манній та на продовольчих ринках по капусті, моркві, буряку, цибулі, які не входять до переліку соціально-значущих продуктів харчування, проте є важливими складовими споживчого кошику осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах.

 Зокрема, моніторингом зафіксовано зростання середніх роздрібних цін на підприємствах торгівлі на:

 - борошно пшеничне вищого сорту на 1,4%;

- рис на 0,6%;

 - яловичину на 0,1%;

 - молоко та молочну продукцію (сметану, масло вершкове, сиркисломолочний):

 - на яйця (курячі) на 4,2%;

 - цукор на 2,1%.

 Зростання рівня середніх роздрібних цін по Україні на продовольчих ринках на овочі (картоплю, капусту, моркву, буряк, цибулю) значною мірою обумовлено холодною порою року, що безпосередньо впливає на собівартість зберігання та умови реалізації продукції.

 При цьому зафіксовано зниження середніх роздрібних цін на такі продовольчі товари:

 - на хліб з борошна пшеничного вищого сорту на 1%;

 - на хліб з борошна пшеничного першого сорту на 0,2%;

 - на хліб житньо-пшеничний на 0,4% ;

 - на макаронні вироби на 0,3%;

 - на крупу манну на 0,4%;

 - на птицю (кури)  на 0,3%;

 - на ковбасиварені І сорту – на 0,4%;

 - на  свинину на 0,3% (на продовольчих ринках);

 - на сало на 0,2% (на продовольчих ринках);

 - на олію соняшникову на 0,2%;

Рівень середніх роздрібних цін по Україні на крупу гречану на підприємствах торгівлі станом на 01.03.2014 не змінився у порівнянні з цінами станом на 11.02.2014 та становив 7,57 грн./кг.

Таким чином, на продовольчі товари, ціни на які підлягають державному регулюванню, середні роздрібні ціни у лютому коливались в межах 2%, на овочі борщового  набору, що не підпадають під регулювання -  також у рамках 1-2%, лише на капусту ціни зросли на 3,4%.

Федерація профспілок України звернула увагу органів влади на необхідність, незважаючи на складний стан економіки, здійснювати упереджуючі заходи соціального захисту населення та не допускати будь-яких рішень, що можуть призвести до погіршення й без того низького рівня життя громадян.

На сьогодні як ніколи потрібен налагоджений соціальний діалог, який багато років розбудовується відповідно до принципів МОП, в порядку та регламенту, визначеному сторонами в Генеральній угоді про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010-2012 роки між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями.

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту

 (за матеріалами сайту Державної інспекції України з контролю за цінами)