mindoh

 

8 квітня п.р. відбулося засідання Громадської Ради при Міністерстві доходів і зборів, участь у якому взяли Перший заступник Міністра доходів і зборів України Білоус І.О., заступник Міністра доходів і зборів України Науменко В.П. та керівники структурних підрозділів Міністерства.

Основними питаннями, що обговорювалися  були останні зміни у  податковому законодавстві та плани щодо формування Державної податкової служби України, Державної митної служби та розвитку податкової системи і митної справи.

Виступаючи перед членами Громадської ради Перший заступник Міністра доходів і зборів України Білоус І.О. проінформував про основні завдання податкової служби, серед яких першочерговими є забезпечення наповнення доходної частини бюджету, боротьба з «податковими ямами», «конвертаційними центрами», нелегальним обігом підакцизних товарів,  контрабандою, корупцією в органах податкової та митної служб.

За уточненими оцінками Міндоходів, у 2013 році тіньовий обіг коштів в Україні становив 280 млрд. грн., тільки за рахунок упорядкування обігу  підакцизних товарів (зокрема, впровадження електронних акцизних марок) до бюджету можна залучити близько 100 млрд. грн. тіньових коштів.

Разом з тим, податкова служба працює і над реформуванням податкової системи. З цією метою при Міндоходів утворено робочі групи, які працюють над реформуванням як податкового законодавства, так і адміністрування податків. За ініціативою Громадської ради до складу цих робочих груп буде включено також представників громадськості.

На засіданні Громадської ради також були обговорені питання реформування (скасування) єдиного соціального внеску, порядку проведення перевірок, відтермінування введення в дію норм про трансфертне ціноутворення, створення фінансової поліції, скорочення кількості податків і зборів тощо.

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту