kompensac

 

В умовах підвищення цін і тарифів на природний газ та теплопостачання Урядом здійснюються заходи щодо соціального захисту населення – запроваджується 100% компенсація у розмірі зростання вартості житлово-комунальних послуг для 20% найбідніших сімей, а саме:

 Постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2014 № 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги» затверджено Порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги. (Додаються).

Цей Порядок визначає механізм призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води в умовах підвищення цін і тарифів на зазначені послуги.

 -         компенсація надається сім’ям, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення;

  • -         призначення компенсації здійснюється органами соціального захисту населення;
  • -       - розмір компенсації - різниця між розміром плати за послуги (у межах норм споживання) після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги. При цьому застосовуються норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія;
  • -         для отримання компенсації особа звертається до органів соцзахисту з заявою та надає довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб і довідки про доходи членів домогосподарства.
  • -       -  на запит управлінь соцзахисту організації-постачальники послуг, у п’ятиденний строк надають інформацію про середньомісячний розмір плати за фактично спожиті житлово-комунальні послуги у межах норм споживання до та після зміни цін і тарифів на послуги (окремо для опалювального та неопалювального періодів).
  • -      -   управління соцзахисту розраховують розмір щомісячної компенсації і щомісячно перераховують її на рахунок заявника на підприємстві, що надає послуги (повний текст Порядку та постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2014 № 83 додаються).
  •  

Після підвищення цін на газ і тарифів на тепло з 1 липня ц.р. число сімей, які матимуть право на одержання державної підтримки для оплати житлово-комунальних послуг, зросте до 4,5 мільйона, - про це заявила на брифінгу в Кабінеті Міністрів України 5 квітня Міністр соціальної політики України Людмила Денісова.

Нині впродовж року в середньому понад 800 тис. сімей одержує субсидії з оплати житлово-комунальних послуг. Такі сімї сплачують за житлово-комунальні послуги не більше як 10% або 15% сукупного сімейного доходу в розрахунку на місяць.

Після підвищення цін і тарифів середньорічна чисельність одержувачів субсидій  зросте на 185 тис. сімей, при цьому загальне середньомісячне число таких сімей становите близько 1 млн.

«Така програма безперебійно працює в Україні понад 15 років і її ніхто відміняти не буде» -, зазначила Міністр соціальної політики.

Крім того, за повідомленням керівника Мінсоцполітики України, з урахуванням ухваленого Урядом вищевказаного рішення, сім’ї з низькими доходами - а це майже 3,5 млн. сімей отримають право на компенсацію, що дорівнює різниці між вартістю комунальних послуг після і до підвищення.

Таким чином, 4,5 млн. сімей отримують державну підтримку  і розмір їхніх платежів за комунальні послуги не зміниться, зазначила Л. Денісова.

Водночас Л. Денісова наголосила, що завдяки відповідній підтримці для майже третини найменш забезпечених домогосподарств України вартість оплати комунальних послуг залишиться незмінною, оскільки компенсацію різниці підвищення ці і тарифів для таких сімей бере на себе держава.

 

Разом з тим, слід зазначити, що профспілки відстоюють позицію, що це взагалі є нонсенсом, коли працююча людина, не в змозі оплатити житлово-комунальні послуги,  іде  з простягнутою рукою до держави за допомогою.

Необхідно закладення в бюджет такого рівня фінансування, щоб працююча людина могла заплатити за життєво необхідні послуги та енергоресурси в обсягах, які складають в структурі мінімальної заробітної плати не більше 10%.

 

Додатки:

 

ПОСТАНОВА КМУ від 5 квітня 2014 р. № 83 «Про посилення соціального захисту населення  в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги».

 

 

ПОРЯДОК призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги.

 

 

                                                                                     Департамент бюджетної політики 

та соціального захисту