original-18b9a152807cd78fd9e7a867705a0e85

Ціни на хліб виробництва столичного підприємства "Київхліб" зросли в середньому на 10%.

Як повідомили у прес-службі компанії, виробник з 22 квітня підняв ціни на свою продукцію у зв'язку з глибокою девальвацією гривні і подорожчанням виробничих ресурсів (пального,борошна та інших складових собівартості хлібобулочних виробів). "Аналіз фінансово-економічної ситуації, в якій на сьогоднішній день опинився "Київхліб", на жаль, показав, що запас міцності підприємства закінчився, керівництво змушене піти на вкрай непопулярні, але критично вимушені кроки - підняти ціни на свою продукцію в середньому на 10%", - йдеться у повідомленні.

Подорожчали практично усі сорти хліба. Зокрема, батон «Нива» буде коштувати 4,0 грн (замість 3,60 грн), батон «Нарізний» - 4,60 грн (замість 4,20 грн), Арнаут – 3,30 грн (замість 3,0 грн), Білоруський – 8,50 грн (замість 7,13 грн). При цьому в компанії зазначили, що ціни на соціальні сорти хліба підніматися не будуть. Зазначимо, що "Київхліб" є найбільшим столичним виробником хліба і хлібобулочних виробів, проте соціальних сортів хліба на підприємстві усього два: «Український домашній» та «Печерський». До рецептури такого хліба входить борошно, вода, сіль та дріжжі, там немає, наприклад, жирів. Ціни на соціальні сорти хліба регулюються органами місцевої влади.

Київська міськпрофрада найближчим часом планує провести рейд перевірок на предмет наявності та вартості в торгівельній мережі сортів соціального хліба.

Київське міське територіальне відділення Антимонопольного комітету України з метою контролю за узгодженими діями суб'єктів господарювання та регулюванням цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб'єктами природних монополій, здійснює перевірку товарного ринку хліба в м. Києві, за результатами якої будуть прийняті відповідні рішення (розпорядження).

Аналогічні повідомлення про подорожчання хліба вже надійшли з деяких інших областей України.

Так, 22 березня 2014 року волинський хлібовиробник ПАТ «Теремно Хліб» підняв оптово-відпускну ціну на хліб з борошна пшеничного першого ґатунку «Подільський» та  житньо-пшеничний «Січовий». Виробник мотивує це ростом цін на сировину та паливно-мастильні матеріали.

За дорученням голови Волинської облдержадміністрації Григорія Пустовіта обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України в області здійснило перевірку правомірності застосування та дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції при встановленні оптово-відпускних цін на вищеназвані сорти хліба.

Як повідомив в.о. голови обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Сергій Луговий, економічних підстав для підвищення ціни на хліб не виявлено. ПАТ «Теремно Хліб» зловживає монопольним становищем на ринку хліба. Відтак, товариству направлять відповідні рекомендації –  повернутися до попередньої вартості. Якщо не буде реагування, на ПАТ «Теремно Хліб» накладуть штрафні санкції.

Сергій Луговий також повідомив, що на сьогодні кілька волинських хлібовиробників мають наміри підвищити ціну, а отже, підпадають під перевірку правомірності таких дій.

Григорій Пустовіт дав  доручення профільним керівникам активізувати роботу відомств та вжити заходи відповідно до законодавства і покладених на них функцій: «Потрібно вчергове  вивчити та проаналізувати ситуацію, докласти всіх зусиль, аби цінова ситуація на ринку хліба в області була під контролем».

Крім того, місцевим виробникам рекомендовано купувати борошно Аграрного фонду, яке на 14% дешевше, ніж комерційне.

У Хмельницькій області зберігається незмінна цінова ситуація на хліб.

Про це “Незалежному громадському порталу” повідомив перший заступник директора департаменту агропромислового розвитку Хмельницької ОДА Володимир Кальніченко. За його словами, цьому сприяє поставка дешевого борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду. Він додав, що на сьогодні середня вартість кілограма пшеничного хліба вищого гатунку в області становить 4,79 грн, що є найнижчою в Україні.

.

В Івано-Франківській області немає підстав для підвищення ціни на хліб.

Таке переконання висловив, відповідаючи на запитання представників місцевих ЗМІ, директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Брус.

На Прикарпатті є достатньо продовольчого зерна. Його запасів вистачить на два роки. При цьому ціна за 1 кілограм борошна вищого ґатунку з такого зерна, стверджує Василь Брус, складає лише 2,89 грн.

Окрім того, за форвардними закупівлями область вже цього року придбала в середньому 11 тисяч тонн продовольчого зерна.

За інформацією Департаменту економічного розвитку Мінагрополітики, ціни на хліб у більшості регіонів є стабільними і залишаться такими завдяки роботі Аграрного фонду. Наразі він більше працює з постачанням борошна по каналах, які орієнтовані на внутрішнього споживача, ніж з інтервенціями на ринок зерна. Тому ціни на хліб до нового врожаю не повинні істотно зростати.

Як заявили у Гільдії приватних пекарів і кондитерів стосовно ціни на хліб, то вона виросте найближчим часом на 10-20 коп. через подорожчання паливно-мастильних та енергії. Проте справжнього цінового шоку слід очікувати восени, коли почнуть пекти хліб із зерна урожаю 2014, із зерна, яке сіяли і збирали при ціні на дизпаливо 12,7 грн. та вище. Тому поки що – ціни на хліб під контролем.

Департамент бюджетної політики та соціального захисту