Энерг

 

Секретаріат Енергетичного Співтовариства надіслав Україні лист відповідно до Статті 12 Правил процедури вирішення спорів. В ньому Секретаріат приймає попередню думку, що Україна не змогла виконати зобов’язання відповідно до Договору про створення Енергетичного Співтовариства, не прийнявши законодавства, що забороняє державну допомогу та не забезпечила дотримання цієї заборони.

Відповідно до статті 1(2) Протоколу про приєднання України до Енергетичного Співтовариства, країна має право на всі права, гарантовані сторонам Договору, а також має виконувати всі зобов’язання. Зокрема, Україна має перенести та імплементувати Статтю 18 (с) Договору, забезпечивши, що будь-яка державна допомога, що порушує чи погрожує порушити конкуренцію, надаючи перевагу певним підприємствам чи певним енергетичним ресурсам, заборонена. Зобов’язання тягне за собою зобов’язання створити інституції та процедури, схильні підтримувати заборону державної допомоги.

Зважаючи на те, що державна допомога може порушити конкуренцію та вплинути на транскордонну торгівлю в енергетиці, контроль допомоги, наданої державними органами, має ключову важливість для створення регіонального енергетичного ринку, заснованого на конкуренції.

Протягом останніх років Секретаріат допомагав органам влади України в розробці та перегляді проектів законодавства щодо державної допомоги та продовжуватиме робити це. Проте, Секретаріат вирішив написати Україні на фоні неспроможности прийняти закон протягом прийнятного часу.

Надіславши лист, Секретаріат ініціює попередню процедуру, метою якої є надати стороні можливість протягом двох місяців відреагувати на заяву про невідповідність законодавству Енергетичного Співтовариства та дозволяючи Секретаріату встановити всі обставини випадку.

Принагідно інформуємо, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України було відповідальним органом виконавчої влади за підготовку проекту Плану дій із реалізації положень Меморандуму про розуміння стосовно соціальних питань у контексті Енергетичного Співтовариства (далі – План дій).

Керуючись тим, що Меморандум про порозуміння у сфері соціальних питань вимагає від кожної з держав – членів розробки Соціального плану дій тісної співпраці з соціальними партнерами та відповідно до Генеральної угоди на 2010-2012 роки регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні здійснюється шляхом ведення колективних переговорів та соціального діалогу, Федерацією профспілок України спільно з Всеукраїнською профспілкою працівників енергетики та електротехнічної промисловості України у

2013 році були напрацьовані пропозиції для включення в проект Плану дій та надіслані Міненерговугілля України.

Крім того, ФПУ неодноразово зверталася до Мінпаливенерго України з проханням поінформувати ФПУ про стан роботи щодо підготовки вказаного Плану дій та надіслати Федерації профспілок України останню редакцію цього документу для опрацювання.

Однак, відповідних матеріалів Міністерством не було надано.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту

(з використанням матеріалів галузевого інтернет-видання «Українська енергетика» від 23 квітня ц.р. та матеріалів Energy Community)