под

 

В рамках роботи Комісії з питань податкової політики Громадської Ради при Міндоходів 13.06.2014 було презентовано проект Концепції реформування податкової системи.

Вищезазначена Концепція - це черговий варіант реформування податкової системи України, який підготовлений Реанімаційним пакетом реформ (ініціатива громадських активістів, експертів та журналістів, що об’єднались для пришвидшення реформування країни сайт http://platforma-reform.org).

Презентований проект Концепції викликав багато запитань та активізував дискусію членів Комісії, зокрема, стосовно пропозицій:

-                             введення ставок податку на додану вартість на рівні 7% (для виробників сировини та матеріалів) та 17% (для кінцевої реалізації продукції);

-                             спрощення процедури повернення бюджетного відшкодування ПДВ шляхом введення спеціальних рахунків, через які буде відбуватись відшкодування ПДВ;

-                             зниження ставок єдиного соціального внеску для роботодавців до 18% з рівним перерозподілом між працівником та роботодавцем;

-                         перегляд розподілу коштів Фондів соціального страхування та Пенсійного фонду України за статтями витрат, зокрема щодо коштів на новорічні подарунки, оздоровлення, навчання (перенавчання), додаткові доплати до пенсій (при втраті працездатності з причини виробничого травматизму та отримання інвалідності) з подальшим їх скасуванням.

В цілому акценти презентованого проекту концепції було зорієнтовано на ПДВ, податку на прибуток та ЄСВ. Нажаль, не було запропоновано жодних пропозицій щодо реформування податку на доходи фізичних осіб.

Взагалі проект Концепції не було позитивно сприйнято членами Комісії, оскільки теоретичні основи податкового регулювання, закладені в проекті, не відображають ефективного їх застосування на практиці.

У зв’язку з цим, члени Комісії дійшли висновку, що зазначений проект Концепції реформування податкової системи потребує детального доопрацювання.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту