140221441220160

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці на своєму засіданні 4 червня 2014 року заслухав і обговорив інформацію про результати виконання рішення Комітету від 23 жовтня 2013 року щодо практики застосування Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» та «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати».

Напередодні СПО об’єднань профспілок надіслав Комітету інформацію про невиконання центральними органами виконавчої влади зазначених рекомендацій в частині вдосконалення та поліпшення механізму індексації грошових доходів населення, компенсації громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати.

Розглянувши дане питання на засіданні, Комітет прийняв 4 червня 2014 року відповідне рішення з рекомендаціями (додаються).

В рекомендаціях Комітет врахував основні пропозиції профспілок, для реалізації яких було рекомендовано Кабінету Міністрів України:

1. До кінця 2014 року підготувати та внести в установленому порядку пропозиції щодо:

- реформування механізму обчислення компенсації громадянам у разі порушення строків виплати належних їм доходів;

- поновлення співвідношення з прожитковим мінімумом на дитину віком до 6 років розміру допомоги при народженні дитини з метою забезпечення її захисту від інфляційного знецінення;

- запровадження нового розміру прожиткового мінімуму, визначеного на основі оновлених наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення.

2. Продовжити вдосконалення механізму індексації грошових доходів населення шляхом врегулювання, зокрема, таких питань, як:

- визначення терміну «базовий місяць» для обчислення індексу споживчих цін;

- визначення механізму застосування терміну «базовий місяць»;

- включення до об'єктів індексації сум допомоги при народженні дитини, які виплачуються рівними частинами протягом 36 місяців.

3. Створити громадську експертну раду з питань індексації при Кабінеті Міністрів України за участі представників Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Державної служби статистики України, профспілок та інших громадських організацій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.01.2005 № 39.

До 1 червня 2015 року  Кабінет Міністрів України має проінформувати Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці про стан виконання даного рішення.

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ