Derzhavni-Finansy 23

 

25 червня 2014 року представник ФПУ взяв участь в дискусії на тему «Комунікаційна стратегія в сфері державних фінансів», організованого Німецьким товариством міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Асоціацією випускників Програми стажування молоді у Верховній Раді України та центральних органах виконавчої влади у рамках проекту «Підтримка реформи управління державними фінансами». Дискусія відбулась за участю німецького експерта з питань комунікації та зв’язків з громадськістю і медіа від GIZ, директора Міжнародного інституту журналістики (Німеччина) пані Астрід Коль, представників науки та громадських організацій.

Під час заходу обговорювалися питання можливості покращення Міністерством фінансів України комунікації з громадськістю; шляхи вирішення проблеми відкритості та доступності інформації про державні фінанси, недостатньої деталізації, доступності та зрозумілості відповідної інформації для різних категорій населення, особливо для людей, які не є непрофесіоналами в цій сфері.

Серед шляхів до «Відкритого бюджету» учасниками заходу запропоновано, зокрема:

- активне долучення представників наукової спільноти як до прогнозування в сфері державних фінансів так і формування бюджету країни;

-  забезпечення висвітлення інформації про державні фінанси в зрозумілій для пересічного громадянина формі;

- неухильне дотримання принципів соціального діалогу, в т.ч. виконання Мінфіном п. 6.3 чинної Генеральної угоди, згідно якої проекти законів України та інші нормативно-правові акти у сфері соціальних, економічних, трудових відносин мають надсилатися на розгляд до профспілкової Сторони.

Зазначені пропозиції пані Астрід Коль взято до уваги та буде використано при підготовці рекомендацій Мінфіну щодо відкритості інформації про державні фінанси.

 

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ