middle ddf9e7a5a395e712f06988185ca91d97

26 червня ц.р. у готелі «Русь Аккорд» (м. Київ, вул. Госпітальна, 4) за участі представників міністерств, відомств, наукових та громадських організацій відбулася Конференція «Українська призма: співпраця України з міжнародними організаціями».

У зазначеному заході прийняв участь представник департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ.

Проект реалізувався Регіональним представництвом Фонду ім. Ф. Еберта у співпраці з Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень.

Конференцію відкрив Штефан Мойзер – директор Регіонального представництва Фонду ім. Ф. Еберта в Україні.

Штефан Мойзер повідомив, що на зазначеній посаді працює з лютого 2014 року, раніше працював в штаб-квартирі Регіонального представництва Фонду ім. Ф. Еберта в Берліні.

За його повідомленням, це вже 3-й проект Фонду, 2 роки назад був проект «Призма1», а рік назад – «Призма 2».

Робота над проектом, який було презентовано, розпочалася взимку поточного року. Мета проекту – показати роль України у співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

Олександр Пінський – заступник директора департаменту по роботі з міжнародними організаціями Міністерства закордонних справ України поінформував про вигоду та зобов’язання України у відносинах з міжнародними організаціями.

За його інформацією, Україна може просувати свої інтереси через регіональні економічні організації (такі як: Україна – Організація Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС); Україна – ГУАМ), оскільки в цій співпраці Україна є основним фінансовим інструментом; з іншими міжнародними фінансовими організаціями Україна веде двосторонні переговори.

В 2015 році Україна головує в ГУАМ. Однак, від цього держава ніяких прибутків не отримує.

Борис Соболєв – екс-заступник Державного секретаря України подякував представникам громадських організацій за їх зацікавленість щодо співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями (далі – МФО).

Тема його доповіді – «Україна для Світового банку та Світовий банк для України».

На жаль, повідомив він, плинність Уряду за роки незалежності нашої держави, не дозволяла напрацювати розгорнуту базу співпраці України з МФО. За наявною інформацією, Україна напрацювала з МФО 49 проектів.

Окремо поінформував про одну із корумпованих компаній, яка мала позики від МФО – Укравтодор. Зазначена компанія сама замовляла позики, сама оцінювала. Жоден Уряд не аналізував - куди Укравтодор витратив гроші позики.

На сьогодні, повідомив Б.Соболєв, Світовий банк надав позику Україні у сумі 380 млн. грн. на модернізацію систем теплопостачання в 12 регіонах України. Система теплопостачання потребує оновлення, оскільки 45% тепла втрачається і не доходить до споживача на шляху «генерація – споживач».

Крім того, за його інформацією - в Україні діє система несправедливого розподілу субсидій на електроенергію. 20% споживачів енергетичних субсидій – найбагатіши люди. Як приклад, Макс Альєр – представник МВФ, який має в м. Києві апартаменти загальною площею 200 кв. м – отримує субсидію на споживання електроенергії, і сплачує за користування електроенергію як «малозабезпечені верстви населення». І це за освітлення 200 кв. метрів!

 

Надалі в програмі Конференції була панельна дискусія «Україна та міжнародні організації в сучасному глобальному та регіональному контексті».

Виступили експерти з доповідями:

- Україна – СНД – Максим Бугрій – заступник директора Інституту Української політики;

- Україна – ЄІБ – Юрій Вдовенко – доцент кафедри фінансів Чернігівського національного технологічного університету;

- Україна – ОЧЕС – Марина Воротнюк – провідний науковий співробітник Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень при Секретаріаті Президента України у м. Одеса;

- Україна – СОТ – Світлана Галько – незалежний експерт;

- Україна – Світовий банк – Мар’ян Заблоцький – експерт Української аграрної асоціації;

- Україна – МВФ – Юлія Курнишова – головний консультант відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень при Секретаріаті Президента України;

Україна – ЄБРР – Іван Ус – старший консультант відділу зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень при Секретаріаті Президента України;

- Україна – Енергетичне співтовариство – Андрій Чубик – виконавчий директор Центру Глобалістики «Стратегія XXI»;

- Україна – ГУАМ – Ганна Шелест – провідний науковий співробітник Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень при Секретаріаті Президента України у м. Одеса.

 

Червоною стрічкою у доповідях усіх експертів лунало ствердження щодо необхідності прозорості, відкритості, публічності інформації про використання державою коштів, отриманих від МФО, залучення до цього процесу громадських організацій.

 

У заключній ремарці, директор Регіонального представництва Фонду ім. Ф. Еберта в Україні Штефан Мойзер подякував спікерам за їх чудові та змістовні доповіді, модератору Геннадію Масаку – президенту Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень та усім присутнім на Конференції за участь та цікаві запитання.

Співпраця Україна – ОЧЕС, зазначив керівник Фонду, визиває зацікавленість і Фонд продовжить працювати над цим напрямом.

Що стосується, співпраці Україна – СНД, це питання нечітке і вимагає ясності.

Щодо співпраці Україна – МВФ, то Фонд знайомий з сумами кредитів, моніторить ефективність використання Україною кредитів, отриманих від МВФ.

Однак, зазначив Штефан Мойзер, МВФ не є вичерпним засобом для вирішення українських проблем.

Крім того, Ш.Мойзер наголосив, що реформування податкового законодавства для України відіграє вирішальну роль.

Також важливу роль відіграє механізми громадського контролю за використанням коштів позик, і прийняття Закону України «Про державні закупівлі» - важливий крок до вирішення цієї мети.

До кінця серпня ц.р. Фонд буде публікувати роботи експертів.

 

Крім того, він поінформував, що у Регіонального представництва Фонду ім. Ф. Еберта є і інші проекти з Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень – щодо відновлення інфраструктури регіонів України та інвестиційної привабливості регіонів України.

По цих проектах також будуть проведені публічні заходи.

 

 

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту