infliation2-300x224

 

Питання доступності до продовольчих товарів, житлово-комунальних послуг, послуг транспорту і зв’язку, недопущення необ’єктивного зростання цін і тарифів на соціально значущі товари і послуги, посилення упереджуючого захисту купівельної спроможності громадян, і, зокрема, працюючої людини, додержання законодавства з питань захисту прав споживачів та його вдосконалення займають важливе місце в роботі ФПУ.

З метою запобігання підвищення рівня бідності серед населення та впровадження норм законодавства ЄС в галузі економіки, Федерація профспілок України тримає на контролі зміни цін на споживчому ринку товарів і послуг.

Мінекономрозвитку України станом на 01.07.2014 оприлюднено дані проведеного оперативного моніторингу споживчих цін на соціально значущі товари по регіонам України.

Зокрема, моніторинг роздрібних цін на підприємствах торгівлі було проведено по: рису; хлібу пшеничного з борошна першого ґатунку; хлібу житнього, житньо-пшеничного; яловичині; птиці (тушки курячі); борошну пшеничному вищого ґатунку; макаронним виробам; крупам гречаним; ковбасам вареним першого ґатунку; молоку (жирністю 2,5%); сметані (жирністю 15%); маслу вершковому (жирністю 72-73%); сиру м’якому (жирністю 9%); цукру; олії соняшниковій; яйцях курячих I-II категорій; а на продовольчих ринках – по свинині, салу, картоплі.

  Додатково моніторинг роздрібних цін проведено на продовольчих ринках по капусті, моркві, буряку, цибулі ріпчастій, які не входять до переліку соціально-значущих продуктів харчування, проте є важливими складовими споживчого кошику осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Крім того, проведено моніторинг цін на ринку нафтопродуктів: по бензину А-95 та дизельному пальному.

 

(Повна версія Довідки додається)

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту

(за аналізом даних моніторингу Мінекономрозвитку України)