1375689804 tarifi

 

     У рамках проведення соціального діалогу 8 липня 2014 р. у ФПУ відбулась фахова дискусія щодо з’ясування причин та доцільності внесення змін до соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, з оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії.

     У засіданні прийняли участь представники членських організацій ФПУ, СПО об’єднань профспілок, Нацкомпослуг України, Мінрегіон України.

     Заступник директора департаменту стратегічного планування та розвитку у сфері комунальних послуг Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг Корчміт О.Ю. у своєму виступі професійно чітко, обґрунтовано, виважено, у доступній формі надав роз’яснення щодо розмірів запропонованих у проекті постанови Кабінету Міністрів України соціальних норм житла та соціальних нормативів споживання комунальних послуг.

       На сьогодні в Україні для розрахунку надання пільг і субсидій використовуються санітарні норми. В умовах дефіциту природних ресурсів в Україні існує нагальна необхідність встановлення соціальних нормативів для більшої доступності надання житлових субсидій та визначення рівня соціального захисту, і як наслідок, для спонукання населення до економного споживання води, електроенергії, газу.

       Запропоновані соціальні нормативи споживання комунальних послуг базуються на дослідженні статистичної, адміністративної інформації та аналізі фактичного споживання води, газу, електроенергії домогосподарствами, оснащених засобами обліку.

       Зокрема, прийнятий на сьогодні норматив питної води в середньому по Україні становить 9,0 куб.м на одну особу. Дослідження показали завищеність цього нормативу, який по факту становить 4-5 куб.м.

         Соціальну норму для оплати користування житлом, централізованого та індивідуального опалення щодо яких надається субсидія, пропонується встановити у таких розмірах: 13,65 кв.м загальної площі на одну особу та додатково 35,22 кв.м на сім’ю (домогосподарство), тобто, 48,87 кв.м.

           На сьогодні цей показник становить 31,5 кв.м (21 + 10,5).

           Збільшення загальної норми житла надасть право отримувати житлові субсидії значній частині одиноких малозабезпечених пенсіонерів, які після смерті одного з подружжя залишилися у двокімнатній квартирі. Крім того, на збільшену норму загальної площі надаватиметься субсидія на опалення.

             Нині значення річних витрат теплової енергії на опалення і тривалість опалювального сезону є застарілими у зв’язку із новими дослідженнями клімату України та введенням в дію Національного стандарту України «Будівельна кліматологія». Тому встановлені нові соціальні нормативи на централізоване опалення, визначені з урахуванням коефіцієнта, який враховує зміни в кліматичних даних.

             Перехід до застосування єдиних соціальних нормативів дозволить:

створити стимули для збереження природних ресурсів і економії споживання послуг шляхом встановлення лічильників, запровадження енергоощадних заходів; спростити механізм нарахування субсидій, виключити перерахунки за обсягами щомісячного фактичного споживання; мінімізувати документообіг між управліннями праці та соціального захисту населення та підприємствами - надавачами послуг.

           Після змістовної інформації Корчміт О.Ю. відповів на численні запитання учасників дискусії, надаючи аргументи і факти та порівнюючи соціальні нормативи, які застосовуються в інших країнах.

           Головний спеціаліст управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіон України Погоріла І.М. повідомила про результати проведеного Міністерством наукового статистично-аналітичного дослідження споживання комунальних послуг та аналіз чинного законодавства, відповідно до якого надаються пільги та субсидії.

           Учасники засідання підтримали внесені зміни до норм споживання житлово-комунальних послуг та висловили пропозиції щодо започаткування постійних зустрічей розробників соціальних нормативно-правових актів з профспілками.

 

Департамент бюджетної політики та   соціального захисту