luhansk pereselenci

 

Не маючи можливість убезпечити свої сім'ї, населення вимушене залишати рідні місця і роботу та переїжджати з регіонів, де проводиться антитерористична операція, в інші регіони.

В даній ситуації народ України проявляє єдність та згуртованість і намагається за можливістю підтримати цих осіб, шляхом розселення в гуртожитки, надання матеріальної допомоги, як в грошовому так і не в грошовому вигляді, максимально створюючи прийнятні умови для існування.

Допомогу особам, які вимушені виїжджати з регіону проведення антитерористичної операції, надають також юридичні особи, в тому числі профспілкові організації.

У зв’язку з вищезазначеним та з метою покращення ситуації для осіб які вимушені переїжджати в інші регіони, ФПУ звернулась до Міністерства фінансів України, Міністерства доходів та зборів України з проханням розглянути можливість розробки та внесення змін до податкового законодавства, які б сприяли звільненню від оподаткування сум допомоги вимушеним переселенцям, які добровільно надаються юридичними та фізичними особами, в тому числі профспілковими організаціями.

Також, в рамках соціального діалогу підчас опрацювання ряду законопроектів, СПО об’єднань профспілок надіслав до Комітетів Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, з питань податкової та митної політики та з питань соціальної політики та праці відповідні пропозиції щодо вирішення зазначеного питання. Зокрема, пропозиції було надано до:

- проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення окремих категорій громадян від сплати податку з нецільової благодійної допомоги» (реєстр. № 4918 від 20.05.2014);

- проекту Закону України «Про державну допомогу постраждалим в районі проведення антитерористичної операції» (реєстр. № 4073а від 13.06.2014);

- проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування благодійної допомоги (№ 4245а від 04.07.2014).

 

Профспілки і надалі триматимуть дане питання на контролі та сприятимуть його вирішенню.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту