ПОДАТКИ

 

Сьогодні в Україні продовжується реформування податкової системи України, зокрема, шляхом внесення змін до діючого податкового законодавства. Також відбувається новий виток в податковому реформуванні - це розробка проекту Концепції подальшого реформування податкового законодавства, у зв’язку з чим, Урядом утворено робочі групи з податкового реформування при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, Міністерстві доходів і зборів України та Міністерстві фінансів України, до яких включено представників Профспілкової сторони.

Мінекономрозвитку оприлюднило проект Концепції реформування податкової політики (додається), яким передбачається здійснити шляхом: побудови партнерських взаємовідносин між податковими органами і платниками; гармонізації бухгалтерського та податкового обліку; спрощення податкової системи; стимулювання заінтересованості органів місцевого самоврядування в економічному розвитку регіонів через спрямування частини загальнодержавних податків і зборів до місцевих бюджетів.

Також, оприлюднений проект Концепції містить ряд пропозицій стосовно:

​ Зміни системи ПДВ:

o​ запровадження диференційованої ставки ПДВ, що полягає у зменшенні ставки при здійсненні розрахунків між платниками ПДВ до 7%, а при реалізації неплатниками ПДВ до 17%;

o​ встановлення чітких термінів для відшкодування ПДВ;

o​ відкриття окремих рахунків для розрахунків по ПДВ.

​ Зміни системи збирання єдиного соціального внеску:

o​ об’єднання всіх фондів соціального страхування в єдиний фонд;

o​ скорочення єдиного соціального внеску з 36,77% до 18% на перехідний період тривалістю півроку для тих платників, які збільшать фонд оплати в два рази.

Урядові наміри з реформування системи оподаткування свідчать, що поза увагою держави залишається питання скорочення гігантського розриву між доходами багатих та бідних громадян, що, на думку профспілок, є наслідком, насамперед, несправедливої податкової системи. За оцінками міжнародних організацій Україна виявилася на найгірших позиціях міждержавних рейтингів по бідності і соціальної нерівності. Згідно досліджень ООН за межею бідності в Україні перебуває майже чверть населення.

Профспілки вважають, що Україні потрібна нова ефективна система оподаткування доходів, яка зупинила б наростання соціальної нерівності серед населення та забезпечила справедливий перерозподіл суспільних благ.

У зв’язку з чим, до зазначеного проекту Концепції профспілками готуються пропозиції та зауваження, які б сприяли забезпеченню принципу соціальної справедливості.

У разі наявності зауважень та пропозицій до зазначеного проекту Концепції, просимо до 1 серпня 2014 року надсилати їх на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту.