24327 1

 

Введення з 3 серпня ц.р. тимчасового військового збору викликає безліч запитань, адже визначений Податковим кодексом України механізм стягнення цього збору не дає відповіді, зокрема на те:

Що є базою оподаткування збором?

З якого періоду починає нараховуватися збір?

Як оподатковуються збором лікарняні виплати?

- Порядок звітування щодо збору?

 

Враховуючи те, що Державною фіскальною службою України не видано офіційного роз’яснення з приводу застосування військового збору, ФПУ звернулася до ДФСУ з відповідним листом.

 

Окрім цього, зазначимо, що, питання стягнення та сплати військового збору досить жваво обговорювалося на засіданні Комісії з питань податкової політики Громадської Ради при Міністерстві доходів і зборів України, під час якого, зокрема, податківцями було закцентовано увагу, зокрема, на таких моментах:

 - Платниками військового збору є фізичні особи, як резиденти, так і нерезиденти.

 - Оподаткуванню військовим збором підлягають доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами (виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри) без вирахування сум податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, тощо.

 - До заробітної плати належать доходи, передбачені  Інструкцією «Про затвердження Інструкції зі статистики заробітної плати» від 13.01.2004 №5.

- Не є об’єктом оподаткування, зокрема, доходи від оренди рухомого та нерухомого майна, доходи від підприємницької діяльності.

 

 

Департамент бюджетної політики та

 соціального захисту