31615

Міністерство соціальної політики України відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах грудня 2012 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 1115 грн., для дітей віком до 6 років – 1053 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 1343 грн., для працездатних осіб – 1178 грн., для осіб, які втратили працездатність – 885,5 гривень (розрахунки додаються).
Таким чином, офіційна величина прожиткового мінімуму в середньому на одну особу, встановлена на жовтень-листопад 2012 року статтею 13 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму у листопаді в середньому на одну особу – на 1,8 %, а для працездатної особи – на 3,8%.
Звертаємо увагу, що розрахунки Мінсоцполітики України фактичного розміру прожиткового мінімуму у цінах грудня 2012 року суперечать Рішенню Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008 щодо збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які відповідно до законодавства підлягають обов'язковому державному соціальному страхуванню, на розмір ставки податку з доходів фізичних осіб.
У цьому випадку фактичний розмір прожиткового мінімуму у грудні 2012 року для працездатних осіб мав становити 1286 грн.
Отже, офіційна величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлена на грудень 2012 року статтею 13 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скорегованим на ПДФО, на 13,4%.

Департамент бюджетної політики
та соціального захисту апарату ФПУ