98777777

 

Підбиваючи підсумки 2014 року, Державна казначейська служба України повідомила про виконання на 91,8 % розпису перерахування з Держбюджету місцевим бюджетам субвенції на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг (крім пільг на одержання ліків, зубопротезування, оплату електроенергії, природного і скрапленого газу на побутові потреби, твердого та рідкого пічного побутового палива, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот) на компенсацію втрати частини доходів у зв’язку з відміною податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та відповідним збільшенням ставок акцизного податку з пального і на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій.

На вищевказані цілі Держбюджетом-2014 передбачалося 1 935 524 тис. грн. (довідково: у Держбюджеті-2015 передбачено 1 917 833,2 тис. грн.).

Найбільше виконання розпису – м. Київ (99,8%), Одеська та Житомирська області (99,4 та 99% відповідно), решта регіонів – в межах 72,3–97,5%.

Видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян виділяються в загальному обсязі вищезазначеної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, а її розподіл належить до компетенції місцевих органів влади. Враховуючи проблему незабезпечення коштами на компенсацію  за пільговий проїзд окремих категорій громадян підприємств міського електричного транспорту та пасажирського автотранспорту в межах фактичної потреби, ФПУ постійно доводить до відома регіональних профоб’єднань щомісячну інформацію Казначейства про фактичне перерахування відповідної субвенції, задля аргументованої роботи з місцевими адміністраціями в рамках вирішення означеного питання.

 

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», а також іншими законами прийнятими «під бюджет» визначено нові підходи до здійснення міжбюджетних трансфертів, зокрема, передбачено нові види трансфертів: базову дотацію, медичну субвенцію, субвенцію на підготовку робітничих кадрів, освітню субвенцію.

При цьому, слід зазначити, що відтепер вищевказані субвенції будуть забезпечувати регіони коштами на фінансування медицини і освіти, зокрема спрямовуватимуться на виплату зарплат персоналу.

На початку року процес передачі коштів на фінансування новими субвенціями регіонів гальмувався у зв’язку із відсутністю механізму реалізації зазначеного. Проте Уряд України вже затвердив порядки та умови надання освітньої субвенції, субвенції на підготовку робітничих кадрів (ПКМУ від 14.01.2015 № 6 та № 7), а також медичної субвенцій (ПКМУ від 23.01.2015 № 11). Відповідальність за ефективне і своєчасне використання зазначених субвенцій покладено на місцеві органи виконавчої влади, в т.ч. забезпечення «під час виконання бюджету проведення своєчасної та у повному обсязі оплати праці працівників бюджетних установ і розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами, не допускаючи будь-якої заборгованості з таких виплат».

 

Загальний обсяг субвенцій, передбачений Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», в тис. грн.

Медична субвенція

46 466 042,7

Освітня субвенція

43 719 443,0

Субвенція на підготовку робітничих кадрів

5 839 080,1

 

За даними Державної казначейської служби, станом на 26.01.2015 профінансовано видатки з державного бюджету місцевим бюджетам на наступні цілі:

-   освітня субвенція – у сумі 1070434,4 тис. грн.;

-   субвенція на підготовку робітничих кадрів – 153308,1 тис. грн. (http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=407385&cat_id=406607)

Розпочато фінансування медичної субвенції (зокрема, Житомирська облдержадміністрація повідомила про спрямування на область 26 січня  медичної субвенції у розмірі 37053,0 тис. гривень).

З метою здійснення моніторингу фактичного перерахування коштів на фінансування освітньої, медичної субвенцій, субвенції на підготовку робітничих кадрів, а також відповідної субвенції з видатками на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій, ФПУ направлено запит до Державної казначейської служби України щодо надання регулярної інформації про фактичне перерахування коштів з Держбюджету місцевим бюджетам на фінансування зазначених субвенцій.

 

 

З інформацією Державної казначейської служби України можна ознайомитись тут.

 

 

Департамент бюджетної політики та

 соціального захисту апарату ФПУ