383364094

Спільними зусиллями профспілок в базовому Податковому кодексі України було врегульовано цілу низку питань оподаткування доходів та витрат профспілок.

Разом з тим, в рамках проведення так званої податкової реформи, Урядом була здійснена спроба суттєво погіршити важливі соціальні норми, зокрема планувалося посилення податкового тиску на трудові доходи громадян, введення оподаткування житла з кожного квадратного метру, скасування пільг соціального значення тощо.

Завдяки активним діям профспілок норми прийнятого закону пом’якшені, враховано більшість профспілкових інтересів, зокрема, щодо збереження податкових пільг в оподаткуванні профспілкових виплат та пільг в сфері освіти та охорони здоров’я; збереження механізму щодо неоподаткування для роботодавця коштів, перерахованих первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу; звільнення від оподаткування соціальної норми житлової нерухомості. Також, позитивом є виключення профспілок разом з іншими громадськими об’єднаннями з платників податку на прибуток.

Разом з тим, новий механізм оподаткування податком на прибуток та податком на нерухомість викликає багато запитань і непорозумінь у профспілкового активу тому ФПУ направлено ряд запитів до Державної фіскальної служби України про надання відповідних роз’яснень.

Водночас, на усунення прямих загроз та негативів оновленого Податкового кодексу ФПУ було підготовлено профспілковий законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України, який пройшов фахове обговорення 21 січня ц.р. за участю представників членських організацій та обговорювався на спільному засіданні СПО об’єднань профспілок та Президії ФПУ 5.02.15 р.

Серед ключових норм законопроекту є: врегулювання питань пов’язаних з порядком оподаткування профспілок, включення до переліку неоподатковуваної нерухомості санаторно-курортних, оздоровчих та реабілітаційних закладів (у т.ч. дитячих), окремих будівель господарського призначення; збільшення неоподатковуваного розміру пенсій; відновлення ставки оподаткування заробітної плати шахтарів на рівні 10%; відновлення пільги з земельного податку для дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів тощо.

Профспілковий законопроект направлено для врахування до Кабінету Міністрів України, Національної ради реформ, Державної фіскальної служби України, Міністерства фінансів України та Громадської Ради при ДФСУ.

Крім цього, профспілкові пропозиції до Податкового кодексу на вирішення ряду невизначеностей порядку оподаткування неприбуткових організацій, зокрема профспілок, їх об’єднань та організацій профспілок направлено до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики для врахування в проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій)» (реєстр. № 2049) (лист додається).

Також триває робота з народними депутатами України задля просування профспілкових ініціатив в сфері оподаткування.

Департамент бюджетної політики та соціального захисту