pensioner

 

26 лютого ц.р. Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради України рекомендовано до внесення на розгляд до сесійної зали парламенту сумнозвісного законопроекту про зміни до пенсійної системи.

 

Профспілки неодноразово заявляли про своє негативне ставлення до намірів Уряду полишити мільйони громадян заробленої ними пенсії.

«Під ніж» законопроекту, зареєстрованого у ВР за № 2212, підпадають, насамперед, працюючі пенсіонери: їм хочуть урізати пенсії на 15%;

- жінки, які працюють у шкідливих і важких умовах, - уряд хоче ще на 5 років подовжити їх стаж роботи до набуття права на отримання пільгової пенсії;

- держслужбовці-пенсіонери, яким фактично поставлено ультиматум: або працюй і відмовся від пенсії, або отримуй пенсію, але сиди вдома.

 

У зазначеному законопроекті запропоновано низку інших «новацій», які, за оцінками профспілок, зневажають людину та її працю і по суті є антиконституційними.

 

На цьому під час засідання парламентського Комітету наголосили представники профспілок.

Зокрема, заступник Голови ФПУ Сергій Українець звернув увагу на те, що, згідно з існуючими юридичними нормами, пенсія - це власність пенсіонера, як громадянина. А відповідно до 42 статті Конституції України приватна власність є недоторканою, тому позбавити громадянина його власності, не порушуючи закон, неможливо.

Те, що намагається вчинити Уряд, фактично конфіскуючи частину доходу людей, яким призначено пенсію у встановленому прядку, не тільки погіршує матеріальне становище пенсіонерів, але звужує зміст і обсяг вже набутих ними прав, що також суперечить Конституції, 22 стаття якої прямо забороняє ухвалення подібних рішень.

 

Представники профспілок переконані, що в стінах українського парламенту має бути абсолютна повага до закону і до прав громадян, які обирали цей парламент. Вони закликали народних депутатів не голосувати за цей закон, і застерегли, що у разі його ухвалення, з’явиться юридична підстава для майже 3-х мільйонів працюючих пенсіонерів та інших категорій громадян звертатися з позовами до судів та вимагати від Пенсійного фонду виплати в повному об’ємі те, що їм належить.

Парламентарям з боку профспілок було запропоновано розглянути як варіант виходу із ситуації, що склалася, - вимагати від Уряду запровадження дієвих механізмів для виведення заробітної плати «з тіні», що дозволить вирішити не тільки проблеми дефіциту Пенсійного фонду, а також забезпечить додаткові надходження до Державного бюджету.

 

Також представники профспілок наполягли на внесенні до прикінцевих положень проекту документу такої норми, яка чітко регламентує, що дискримінаційні заходи, які в ньому пропонуються, носять лише тимчасовий характер.

 

ІАЦ