gazdnasv2015r

 

3 березня 2014 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) на відкритому засіданні прийняла рішення щодо підвищення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення.

Відповідне рішення прийнято Комісією згідно вимог:

-         Меморандуму про Економічну та Фінансову Політику між Кабінетом Міністрів України та МВФ;

-         Листа про наміри, підписаного 27 лютого 2015 року Президентом України, Прем’єр-міністром України, Міністром фінансів України та Головою НБУ України, надісланий директору-розпоряднику Міжнародного валютного фонду пані Крістін Лагард;

- звернення Міністерства фінансів України до НКРЕКП з вимогою щодо необхідності виконання до 3 березня ц.р. попередніх заходів відповідно до Меморандуму, а саме: прийняття та офіційне опублікування НКРЕКП рішення про підвищення роздрібних цін на газ для населення; прийняття та офіційне опублікування НКРЕКП рішення про підвищення роздрібних цін на теплову енергію для населення.

Відповідно до вимог Меморандуму Комісією підвищено роздрібні ціни на газ для домогосподарств в середньому на 285% із вступом у дію з 1 квітня 2015 року:

- об’єм менше 200 м3 на місяць для споживачів, що використовують газ для опалення у холодну пору року (з 01 жовтня по 30 квітня) по ціні 3600 грн.\тис. куб.м (для категорії споживання 1);

- об’єм понад 200 м3 на місяць, а також у випадку використання газу лише для приготування їжі та підігріву води по ціні 7187 грн.\тис. куб.м (для категорії споживання 2).

 

Ціна газу, використовуємого населенням для приготування їжі та підігріву води зросте з 1182 грн. за 1 тис. куб. м до 7187 за 1 тис. куб. м

 

За відсутності лічильників населення буде сплачувати за газ єдину ціну - 7187 за 1 тис. куб м.

 

Профспілкова сторона виступила категорично проти необґрунтованого підвищення в 6 разів тарифів на газ, відсутності належних аргументованих економічних розрахунків та пояснень.

 

Проте, попри категоричну незгоду профспілок рішення прийнято.

 

Як зазначило керівництво НКРЕКП на відкритому засіданні, Уряд та Міжнародний валютний фонд тримають на контролі зазначене питання та звертають увагу Комісії щодо необхідності виконання до 3 березня ц.р. вимог Меморандуму між Кабінетом Міністрів України з МВФ задля отримання Україною траншу від Міжнародного валютного фонду.

 

Довідково:

До 1 квітня ц.р. в Україні діяла єдина тарифна сітка на газ для населення з розбивкою на споживання: до 2,5 тис. куб. м за рік – 1089 грн. за 1 тис. куб м; до 6 тис. куб м – 1788 грн. за 1 тис. куб. м; понад 6 тис. куб. м за рік – 3645 грн. за 1 тис. куб м.

Ціна газу використовуємого для приготування їжі, складала 1182 грн. за 1 тис. куб. м. Всі ці цифри – з урахуванням лічильників.

 

Також на відкритому засіданні 3 березня ц.р. НКРЕКП прийнято рішення щодо підвищення відпускного тарифу на газ для ПАТ «Укргазвидобування» в 4,6 разів (на 1240,8 грн. за 1 тис. куб. м) – до 1590 грн. за 1 тис. куб м (без ПДВ).

За даними НКРЕКП, собівартість видобутку газу «Укргазвидобування» - 1492,66 грн. за 1 тис. куб. м (без ПДВ), запланований об’єм виробництва товарного газу – 12,8 млрд. куб. м за рік.

 

 

                                               Департамент бюджетної політики

                                               та соціального захисту