proekt

 

24 грудня 2014 року на засіданні Верховної Ради України був розглянутий проект Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581 від 22.12.2014), в якому передбачалося запровадження пені  за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги, впровадження вільних цін на послугу з управління багатоквартирним будинком тощо.

З метою недопущення прийняття антисоціального законопроекту, СПО об’єднань профспілок  зверталось до відповідних Комітетів Верховної Ради України та Фракцій, які уклали  Коаліційну Угоду, з проханням не підтримувати проект Закону України «Про житлово-комунальні послуги» в запропонованій редакції та рекомендувати направити даний проект на доопрацювання, адже його прийняття може призвести до незворотних руйнівних наслідків.

За результатами розгляду законопроекту на засіданні Верховної Ради України 24 грудня 2014 року, його було повернуто до Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства для доопрацювання.

У лютому 2015 року до СПО об’єднань профспілок надійшло звернення Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, в якому було висловлено вдячність за принципову позицію профспілок стосовно вказаного законопроекту та прохання надати конкретні пропозиції до нової редакції проекту акта.

05 березня 2015 року СПО об’єднань профспілок надіслав Комітету принципові постатейні зауваження та пропозиції до проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги», наголосивши, зокрема, на: необхідності відтермінувати його прийняття до фінансово-економічної стабілізації в державі, оскільки його прийняття спричинить масові невдоволення та протести громадян; провести протягом 2015 року широке публічне обговорення в регіонах та запровадити в 2016-2017 роках у 2-3 областях відповідний експеримент для відпрацювання технології впровадження та ефективного застосування.

Комітетом Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства висловлено подяку за надані матеріали та поінформовано, що буде готуватися концептуально нова редакція проекту, навіть з повним переформатуванням.  

Тож, пропозиції профспілок взято до уваги.

Одночасно інформуємо, що Фракція «САМОПОМІЧ» також підтримала позицію профспілок стосовно вказаного законопроекту. 

 

 

Департамент бюджетної політики 

та соціального захисту