IMG 8840

Ініціаторами заходу виступили Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів та Федерація профспілок України. Тісна співпраця між центральним органом виконавчої влади та ФПУ почалася у минулому році після підписання Меморандуму. «Державна інспекція України  з питань захисту прав споживачів на чолі з її Головою – Сергієм Орєховим спрямовує усі свої сили на вдосконалення системи захисту прав споживачів. Цей шлях непростий, але заручаючись підтримкою громадських організацій, профспілок, соціальних інституцій ми досягаємо нових вершин. Сьогодні споживачі стають все більш інформованими. Вони знають що робити, до кого звернутися, коли їх права порушені. Влада, підтримуючи законопроекти, у розробці яких приймає участь Держспоживінспекція, відкриває нові можливості у захисті прав споживачів. І що важливо -  виробники також готові до співпраці», - наголосив на початку круглого столу представник Держспоживінспекції України Олег Кобельков.

У засіданні також взяли участь представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Київської міської державної адміністрації, наукових організацій, громадських організацій споживачів та інші.

«У всіх, хто зібрався у цьому залі, одна мета – досягти у країні високих стандартів якості життя, щоб з прилавків зникли небезпечні продукти та товари, які шкодять здоров’ю нації. Об’єднуючи зусилля, сприяючи роботі громадського контролю, ми будуємо міцне, поінформоване суспільство, в якому споживачі знають про свої права. Це – великий обсяг роботи, та ми готові до співробітництва як з державними органами, і з іншими громадськими об’єднаннями, бо саме у такій співпраці – запорука успіху», - зазначив заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

Під час круглого столу було визначено позиції зацікавлених сторін щодо здійснення державного і громадського контролю у сфері захисту прав споживачів,  обговорено питання стосовно додержання вимог законодавства з питань захисту прав споживачів та його вдосконалення, налагодження співпраці з громадськістю на регіональному рівні, зокрема організації спільних дій та заходів територіальних органів Держспоживінспекції України та профспілкових об’єднань.

Також були заслухані доповіді учасників засідання на такі теми:

«Механізми взаємодії громадських організацій споживачів з органами влади та бізнесу», доповідач – Притульська Н.В., перший проректор Київського національного торговельно-економічного університету.

«Відміна багатьох норм щодо сертифікації продукції та реєстрації декларацій відповідності призвела до потурання прав українських споживачів», доповідач – Шальман Т. М., голова Київської обласної організації ВГО «Союз споживачів України».

«Формування громадської позиції та самосвідомості споживача», доповідач – Соломяна І. М., заступник начальника відділу Адміністративнго управління Держспоживінспекції України – начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та ЗМІ.

«Успішний досвід співпраці громадських організацій та Держспоживінспекції України на прикладі виконання антитютюнового законодавства у 2012-2013 рр.», доповідач – Скіпальський А. П., Голова громадської організації «Регіональний Центр Громадського Представництва «Життя», керівник проекту «Україна без тютюнового диму».

«Захист прав споживачів фінансових послуг: розробка типових положень договорів між банками і споживачами», доповідач – Бородачова Н.В., віце-президент Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс».

«Ренкінг як дієвий інструмент споживача для захисту своїх законних прав», доповідач – Стрельніков М.В., радник Голови Держспоживінспекції України, Голова правління Всеукраїнської громадської організації «Фінансова грамота України».

Крім того, представник Укоопспілки поділився з присутніми вдалим досвідом співпраці з Держспоживінспекцією України, зокрема під час організації та проведення спільної патріотичної акції «З турботою про українське!».

Держспоживінспекція України