v-kieve-povysilis-kommunalnye-tarify

 

 

Незважаючи на значне зростання інфляції, падіння більше ніж на чверть реальних доходів громадян у 2014 році, вже з початку 2015 року державними органами були прийняті рішення щодо багатократного стрімкого підвищення з 1 квітня та 1 травня ц.р. цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги – електроенергію, природний газ, централізоване опалення, водопостачання та водовідведення холодної води та постачання гарячої води.

Хаотичність зростання вказаних цін (тарифів) підриває купівельну спроможність населення, поширює глибину та масштаби бідності, звужує доступ населення до життєво необхідних соціальних послуг.

Встановлення заниженого розміру системоутворюючого державного соціального стандарту - прожиткового мінімуму на основі застарілих наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг, які не переглядалися 15 років, автоматично призводить до штучно занижених розмірів мінімальної заробітної плати, пенсій та державної соціальної допомоги найбільш уразливим верствам, та зводить нанівець ефективність механізмів державного захисту населення.

Враховуючи, що до повноважень Антимонопольного комітету України належить здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на соціально-важливих ринках та під час регулювання цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб’єктами природних монополій, Федерація профспілок України в рамках соціального діалогу зверталася до Антимонопольного комітету України з проханням надати оцінку правомірності та економічної обґрунтованості підвищення вказаних тарифів для населення.

Розглянувши звернення Федерації профспілок України, Антимонопольний комітет України поінформував ФІПУ щодо порушеного питання (відповідь АМКУ від 02.06.2015 № 128-29\03-5664 додається).

 

 

Департамент захисту соціально-економічних прав