IMAG2652

 

Завдання ФПУ, її членських організацій щодо захисту прав та інтересів членів профспілок в умовах соціально-економічних реформ та європейської інтеграції України стали ключовою темою розширеного засідання постійної Комісії Ради ФПУ з питань соціально-економічного захисту членів профспілок, яке відбулося 16 червня ц.р., під головуванням Мойсюка Василя Сильвестровича, співголови означеної Комісії, Голови Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України.

З інформацією про підготовку питання до засідання Ради ФПУ «Про завдання ФПУ, її членських організацій щодо захисту прав та інтересів членів профспілок в умовах соціально-економічних реформ та європейської інтеграції України» та про пропозиції і зауваження членів Ради ФПУ до відповідного проекту Постанови Ради ФПУ виступила Макогонюк Світлана Леонідівна, заступник керівника Департаменту захисту соціально-економічних прав – керівник управління ринку праці апарату ФПУ.

Спеціально для обговорення зазначених завдань до участі в засіданні долучилися представники ФПУ, члени загально профспілкового антикризового штабу та члени редакційної комісії з доопрацювання проекту постанови Ради ФПУ «Про завдання Федерації профспілок України щодо захисту прав та інтересів членів профспілок в умовах соціально-економічних реформ та європейської інтеграції України».

Заступник Голови ФПУ Кондрюк Сергій Михайлович зазначив, що профспілкам треба робити все для виконання своїх статутів. На забезпечення конституційних прав працівників, поліпшення їх добробуту Федерація профспілок України здійснює комплекс цілеспрямованих заходів від направлення відповідних звернень Президенту України, Прем’єр-міністру України, Верховній Раді України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Міжнародній організації праці, розробки законопроектів із соціально-трудових питань з направленням їх суб’єктам законодавчої ініціативи тощо до вступу в національні колективні трудові спори (конфлікти) з КМУ і СПО сторони роботодавців та проведення пікетування Кабінету Міністрів України на підтримку профспілкових вимог. Проте затягування з початком примирних процедур у спорі з Урядом змусило профспілки висунути трудовий ультиматум Кабінету Міністрів України.

Разом з тим Кондрюк С.М. проінформував учасників засідання про хід багатотисячного профспілкового мітингу проти урядової політики підвищення цін на газ для населення і тарифів на комунальні послуги, який розпочався о 9:30 год. під стінами Верховної Ради України. Серед вимог учасників мітингу до влади – підвищення заробітних плат та пенсій. Наразі проводяться зустрічі з парламентськими фракціями для політичної підтримки профспілкових законодавчих пропозицій. При цьому, було наголошено, що лише спільними зусиллями та активними діями всіх профспілкових організацій можна досягнути позитивних результатів у вирішенні нагальних проблем.

Також учасники заходу заслухали актуальні по своїй значущості доповіді Василенко Ірини Василівни, головного спеціаліста відділу правової експертизи Департаменту правової роботи і охорони праці апарату ФПУ «Про проект Трудового кодексу: позиція та дії профспілок» та Максимчука Володимира Спиридоновича, керівника управління соціального страхування та пенсійного забезпечення апарату ФПУ «Про новації в системі пенсійного забезпечення».

 

Департамент захисту

соціально-економічних прав

 

IMAG2641

 

IMAG2640

 

 

IMAG2642