zapret-kureniya 462 310

 

У минулому році антитютюнове законодавство було посилено: у вересні введено тотальну заборону на рекламу і стимулювання продажу тютюнових виробів, а 16 грудня 2012 року набув чинності Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», який забороняє куріння у закладах ресторанного господарства.

Планом діяльності Управління захисту прав споживачів та реклами Держспоживінспекції України та територіальних інспекцій з питань захисту прав споживачів на I квартал 2013 року передбачено обов'язкове проведення тематичних перевірок дотримання суб'єктами господарювання вимог Закону.

На сьогоднішній день територіальними органами Держспоживінспекції України перевірено 110 суб'єктів господарювання щодо дотримання вимог Закону. За результатами проведених перевірок у 32-х випадках виявлені порушення та застосовані фінансові санкції в розмірі понад 44 тис. грн.

Градація штрафів відрізняється в залежності від кожного окремого випадку. Якщо порушення було через незнання або в ході перевірки адміністрацією закладу було зроблено усе можливе, щоб порушення не повторювалося, то однозначно, що штраф у даному випадку буде мінімальний. Якщо порушення повторне або адміністрація закладу дає зрозуміти, що порушення будуть продовжуватися, то штраф буде максимальним. Держспоживінспекція має право на планові перевірки, про які зобов'язана попередити заклад за 10 днів, і перевірки за зверненням громадян, про яку нікого не попереджають. У першому випадку заклад встигає підготуватися до перевірки і її ефективність, як правило нульова, у другому випадку ефективність за рахунок раптовості значно вища. Тому допомога громадських організацій і просто не байдужих громадян дуже важлива.                               Держспоживінспекція вдячна за активну позицію громадським організаціям та волонтерам, які за власним бажання проводять незалежний моніторинг у закладах ресторанного господарства по всій Україні, задля чіткого окреслення реальної ситуації. Так, набуття чинності Закону України волонтерами Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну»  було здійснено моніторинг закладів ресторанного господарств у 13-ти обласних центрах України, м. Київ та містах АР Крим. Мета моніторингу – реальна оцінка рівня виконання Закону України №4844-VI, який повністю забороняє куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства.                 

 

Всього було перевірено 1133 заклади: ресторани, бари, кафе, паби, більярдні та нічні клуби. Результати моніторингу показали, що у 93% закладів не курять та дотримуються Закону. У свою чергу, 7% закладів порушують Закон (76 закладів від загальної кількості, найбільше порушень виявлено у нічних клубах).

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

за матеріалами

Держспоживінспекції України