8-1-638

Упродовж січня-листопада 2016 року в результаті заходів, здійснених Національною службою посередництва і примирення (далі – НСПП) під час сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 577 млн. 524,7 тис. грн. або 66,5% від загальної суми боргу (868 млн. 952,5 тис. грн.).

За цей період Службою проведено 2073 примирні процедури, спрямовані на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема 1959 узгоджувальні зустрічі, 99 засідань примирних комісій та 15 засідань трудового арбітражу.

Упродовж січня-листопада 2016 року НСПП сприяла вирішенню 185 КТС(К) (3 – на національному, 4 – на галузевому, 6 – на територіальному, 172 – на виробничому рівнях), участь в яких брали близько 2,1 млн. працівників майже 11465 суб'єктів господарювання.

Упродовж одинадцяти поточного року Службою зареєстровано 228 вимог у 118 спорах (2 – на національному, 1 – на галузевому, 3 – на територіальному, 112 – на виробничому рівнях), зокрема у листопаді 2016 року – 22 вимоги у 10 спорах (1 – на національному, 1 – на галузевому, 5 – на виробничому рівнях).

За сприяння НСПП упродовж січня-листопада п. р. вирішено та знято з реєстрації 101 спір (1 – на галузевому, 2 – на територіальному, 98 – на виробничому рівнях) та 178 вимог, зокрема у листопаді п. р. – 6 вимог у 3 спорах на виробничому рівні.

Упродовж одинадцяти місяців п. р. за сприяння НСПП вирішено та знято з реєстрації 101 випадок (1 – на галузевому, 2 – на територіальному, 98 – на виробничому рівнях) та 178 вимог, зокрема у листопаді п. р. – 6 вимог у 3 спорах на виробничому рівні.

Зокрема, упродовж листопада п.р. НСПП з метою запобігання виникненню КТС (К) взято на облік 30 випадків на виробничому рівні та 42 чинники на 24 підприємствах.

Загалом, з початку року відбулось 4 страйки та 130 акцій соціального протесту, у яких взяли участь майже 41,7 тис. найманих працівників 311 підприємств.

Упродовж січня-вересня п. р. НСПП проведено 182 засідань Комісій з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

За результатами проведеної роботи визнано репрезентативними:

– на національному рівні – 1 всеукраїнське об'єднання профспілок та 1 всеукраїнське об'єднання організацій роботодавців;

на галузевому рівні – 23 всеукраїнських галузевих профспілок та 4 об'єднання організацій роботодавців;

на територіальному рівні – 80 обласних організацій профспілок та 14 обласних організацій роботодавців.

Управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання