77

Відповідно до статті 5 Закону України „Про прожитковий мінімум” Міністерство соціальної політики України повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах лютого 2015 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 1605 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 1693 грн), для дітей віком до 6 років – 1535 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 1952 грн, для працездатних осіб – 1687 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 1840 грн), для осіб, які втратили працездатність, – 1277 гривень (розрахунки додаються).

Разом з тим, за підрахунками Федерації профспілок України фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скоригований на розмір податку на доходи фізичних осіб відповідно до рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 №10-рп/2008 у лютому 2015 року мав становити 2027 грн.

Таким чином, офіційна величина прожиткового мінімуму в середньому на одну особу, встановлена на лютий 2015 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму на 429 грн. або на 36,5 %, а для працездатної особи – на 469 грн. або на 38,5%.

При цьому, офіційна величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлена на лютий 2015 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скорегованим на ПДФО, на 809 грн. або на 66,4%.

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту апарату ФПУ