221018 1

 

Відповідно до пункту 1.29 чинної Генеральної угоди, отримано інформацію від Мінекономрозвитку щодо заборгованості за виконане у попередні роки державне замовлення.

Так, станом на 01.03.2015 року відбулося погашення боргів за виконання державного замовлення головними розпорядниками бюджетних коштів на суму 469,3 тис. гривень, або на 1,18% від загального обсягу заборгованості. Залишок загальної заборгованості становить 39195,5 тис. гривень. Найбільша заборгованість залишається за Міністерством освіти і науки (27124,3 тис. грн.), Міністерством культури (8134,7 тис. грн.) та Національною академією наук України (1259,5 тис. грн.).

Разом з тим, катастрофічними темпами продовжує зростати заборгованість з виплати заробітної плати, що набуває особливої гостроти в умовах масштабної економічної кризи, зростання цін та запровадження непопулярних реформ. Наявність зарплатних боргів призводить до зниження рівня життя працюючого населення та їх сімей, прирікає наших громадян на бідність, генерує зростання соціальної напруги в трудових колективах та цілих регіонах.

За інформацією Державної служби статистики, на підконтрольній Україні території, станом на 1 лютого п.р. обсяг зарплатних боргів сягнув 1465,6 млн. грн. При цьому 994,5 млн. грн. або 67,9% невиплаченої заробітної плати припадає на економічно активні підприємства.

Кількість працівників економічно активних підприємств, щодо яких порушено конституційне право на своєчасне отримання винагороди за працю, станом на 01.02.2015 склала 196,6 тисяч осіб.

Однак, обсяг зарплатних боргів у зоні АТО, який не обліковується Держстатом, залишається надзвичайно великим, та призводить до подальшого загострення соціально-економічної ситуації в країні.

З текстом листа можна ознайомитись тут.

 

Департамент виробничої політики

 та колективно-договірного регулювання