654

 

За повідомленням Мінфіну та Мінекономрозвитку вони готові взяти участь у розгляді питання підвищення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки в рамках роботи Робочої групи щодо встановлення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС.

Саме такий ключовий посил відповіді Урядової сторони на звернення Федерації профспілок України щодо виконання зобов’язання Уряду, визначеного пунктом 2.22.1 чинної Генеральної угоди – розгляду можливості підвищення посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС у зв’язку з профіцитом виконання бюджету за І квартал 2015 року. (Лист Мінсоцполітики додається).

Урядова сторона зазначає, що розписом передбачено суттєве зростання видатків у II півріччі, у т.ч. на виплату компенсацій у зв’язку із підвищенням тарифів, а також є значні ризики збільшення потреби у видатках, у т.ч. на проведення боргових виплат, необхідності збільшення видатків оборонного характеру. Разом з тим, за даними Міністерства фінансів України, зведений бюджет України за січень-квітень 2015 рік виконано із профіцитом у сумі 18493,4 млн. гривень.

Якщо читати між рядками, то все знову зводитися до формальних перемовин.

Нагадаємо, що лише у грудні 2015 року Уряд планує збільшити базовий тарифний розряд ЄТС («заморожений» з січня 2013 року та рівний 852 грн.) до 1012 грн., зберігаючи грошовий розрив між розміром цього показника та розміром мінімальної заробітної плати рівний 366 гривням. Офіційного ж рішення з даного питання наразі не прийнято. Однак, навіть таке обіцяне збільшення не забезпечує покриття інфляції 2014-2015 років.

Профспілки вступили в колективно трудовий спір з Кабінетом Міністрів України – однією з профспілкових вимог є прийняття Постанови Кабінету Міністрів України щодо збільшення посадового окладу (тарифної ставки) працівників першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з метою відповідної компенсації їх інфляційного знецінення у 2014-2015 роках.

 

 

Департамент захисту

 

соціально-економічних прав апарату ФПУ