IMG 1997

23 червня ц.р. в приміщенні Національної служби посередництва і примирення відбулось друге засідання примирної комісії з вирішення колективного трудового спору (конфлікту) між Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України.

 

Цього разу Сторона Кабінету Міністрів була представлена лише повноважними представниками на рівні директорів департаментів та їх заступників.

Під час засідання, примирна комісія розглянула 4 останні Вимоги Спільного представницького органу об’єднань профспілок до Кабінету Міністрів України, а саме:

IV. Забезпечити дієвий державний нагляд та контроль за додержанням законодавства у сфері трудових відносин, охорони праці та гігієни праці з метою попередження правопорушень, зниження рівня виробничого травматизму і професійних захворювань, нелегальної зайнятості та «тіньової» виплати заробітної плати.

З метою протидії масовим порушенням трудових прав усунути невиконання Україною Конвенцій МОП 81 та 129 про інспекцію праці, для чого з першого півріччя 2015 року привести нормативно-правові акти України у відповідність до норм вказаних Конвенцій, гарантувати вільний, безперешкодний доступ державних інспекторів праці до об’єктів перевірки і робочих місць, необхідну їх кількість та достатнє матеріально-фінансове забезпечення Державної служби України з питань праці.

V. Підтримати законопроекти № 2245 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо надання соціальних послуг) і №2296 Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які знаходяться на розгляді Верховної Ради України, щодо відновлення з 1 червня 2015 року санаторно-курортного лікування застрахованих осіб і оздоровлення дітей, як ефективного засобу профілактики захворювань і збереження трудового потенціалу нації. За результатами внести відповідні зміни до бюджету Фонду соціального страхування України.

 

IMAG0192

 

VI. Внести законодавчі пропозиції щодо відновлення з 1 січня 2016 року соціальних прав та соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено та скасовано у 2015 році.

VII. Забезпечити виконання п. 6.3 Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010-2012 роки щодо здійснення соціального діалогу у процесі розроблення проектів законів України та інших нормативно-правових актів у сфері соціальних, економічних, трудових відносин, а також соціального захисту та досягнення узгодження інтересів і позицій Сторін Угоди.

Нажаль, за результатами засідання, Сторонам не вдалось прийняти рішення по жодній з вимог, у зв’язку з чим Кабінетом Міністрів України було запропоновано повторно розглянути зазначені Вимоги на наступному засіданні примирної комісії 26 червня ц.р.

Також, в рамках попередніх домовленостей Сторін колективного трудового спору (конфлікту), 24 червня ц.р. в приміщенні Мінекономрозвитку відбудеться консультативна зустріч з обговорення Вимог щодо можливості підвищення розміру мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму та посадового окладу (тарифної ставки) працівника І-го тарифного розряду ЄТС на основі розрахунків Мінекономрозвитку та Мінфіну.

 

11126437 982176238482919 3263652 n

 

Управління соціального діалогу та

колективно-договірного регулювання апарату ФПУ