23696-1u

 

Кабінет Міністрів України, порушуючи Регламент ведення колективних переговорів з визначення розміру мінімальної заробітної плати, закладає розмір цієї основної державної соціальної гарантії в проект державного бюджету без участі і погодження із соціальними партнерами.

Більше того, під час засідання відповідної робочої Комісії, яке відбулося 3 вересня ц.р., профспілки так і не змогли почути офіційну позицію Сторони власників щодо розміру мінімальної заробітної плати на 2016 рік.

Також, профспілкова Сторона так і не почула відповіді на більшість поставлених першим заступником Голови СПО об’єднань профспілок Кондрюком С.М. запитань, а саме:

1. Як буде проводиться індексація заробітних плат працівників бюджетної сфери в 2015 році і коли буде розроблено та затверджено новий порядок здійснення індексації?

2. Як вплине підвищення розміру мінімальної заробітної плати на обсяг бюджетних надходжень від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО)?

3. Якими будуть номінальні розміри тарифних коефіцієнтів ЄТС після підвищення розміру МЗП, а також як зміниться їх розмір після утримання ПДФО (у розрізі всієї тарифної сітки)?

4. Чи достатньо бюджетних коштів на ІV квартал ц.р. для фінансування бюджетних галузей?

 

Крім того, профспілки попросили у тижневий термін надати щоквартальну динаміку (починаючи з 1 кварталу 2013 року до 2 кварталу 2015 року), наступних показників:

- співвідношення мінімальної і середньої заробітних плат;

- доля трудових доходів у структурі сукупних доходів громадян;

- купівельна спроможність мінімальної заробітної плати в залежності від вартості гарячої води та газу;

- частка заробітної плати у собівартості продукції (структурі операційних витрат);

- доля заробітної плати в структурі ВВП;

- прогноз загальнообов’язкових утримань із заробітної плати, нарахованої працівнику у 2016 році (ПДФО, військовий збір, ЄСВ).

 

Наступне засідання робочої Комісії відбудеться після отримання відповідей на поставлені питання.

 

Департамент захисту

соціально-економічних прав