zen 20150224143934115 

 

На виконання рішення СПО об’єднань профспілок від 25.05.2015 №23-1 «Про позицію СПО об'єднань профспілок щодо укладення Генеральної угоди на новий строк» у жовтні п. р. на рівні керівництва Сторін соціального діалогу проведено консультації з метою пошуку компромісних рішень та визначення позиції кожної із сторін стосовно укладення Генеральної угоди на новий строк.

 

За результатами цих консультацій відбулися наради 23 жовтня ц.р. з керівництвом профоб’єднань – суб’єктами Угоди про утворення СПО та 26 жовтня - з всеукраїнськими профспілками, що входять до складу ФПУ. За підсумками цих нарад запропоновано висловити свою позицію щодо укладення чи не укладення Генеральної угоди на новий строк, надіславши таку інформацію з відповідним обґрунтуванням.

Результати такого опитування, розглянуті 9листопада п. р. на засіданні СПО об’єднань профспілок. В цілому члени СПО об'єднань профспілок висловили підтримку необхідності укладення Генеральної угоди на новий строк, проте через неврегульованість принципових питань оплати праці працівників бюджетної сфери та принципів формування розмірів мінімальної заробітної плати, і в результаті, не забезпечення вимоги статті 4 Закону України «Про колективні договори і угоди», СПО об'єднань профспілок прийняв рішення про неможливість укладення Генеральної угоди.

Зважаючи на зазначене, 11 листопада 2015 року направлено відкритого листа за підписами керівників національних профоб’єднань до Прем’єр-міністра А.П. Яценюка з вимогою проведення за його участю консультацій Сторін переговорного процесу для вироблення взаємоприйнятного рішення по названим розбіжностям у термін до 30 листопада, тобто до проведення Всеукраїнських зборів голів первинних профспілкових організацій.

Вважаємо, остаточне рішення щодо врегулювання розбіжностей має бути визначено колегіальними органами профоб'єднань, зокрема ФПУ планує розглянути це питання 30 листопада після Зборів голів первинних профспілкових організацій.

 

Додатки:

 

Проект Генеральної угоди на 2015-2017 роки

 

Витяг з таблиці розбіжностей неузгоджених пропозицій сторін до проекту Генеральної угоди на новий строк.

 

          

Управління соціального діалогу

та колективно-договірного регулювання