2013 070 078

 

У 2012 році було оздоровлено та організовано відпочинок більш, ніж 2,8 мільйони школярів, що становить дві третини від загальної кількості дітей шкільного віку в Україні. Водночас, останні 5 років рівень захворювань серед дітей шкільного віку зріс на 15 відсотків. Про це говорили учасники парламентських слухань з питань оздоровлення та відпочинку дітей та молоді, що відбулись 3 квітня у Верховної Раді України. В заході взяв участь та виступив заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий.

 

Слухання відкрив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак. За словами керівника парламенту, навіть поверховий аналіз даних досліджень свідчить, що оздоровлено лише 996 тисяч дітей, решта ж - тобто 1,9 мільйони школярів отримали, так би мовити, «відпочинкові послуги», «відпочиваючи» у пришкільних таборах. Він зазначив, що «ця проблема розглядається вже з певним запізненням - весна наближається до середини, невдовзі й літо». При цьому Володимир Рибак підкреслив, що народним депутатам важливо знати думку учасників слухань, як успішніше забезпечити повноцінні літні канікули для дітей України. «Запевняю, що виважені пропозиції щодо поліпшення роботи з оздоровлення дітей обов'язково будуть враховані в подальшій діяльності всіх органів влади та тих фахівців, яким належить забезпечити максимум можливого, щоб організація відпочинку, оздоровчі заходи сприяли поліпшенню дитячого здоров'я, організації змістовного дозвілля», - сказав він.

За словами керівника парламенту, важливу роль відіграло й прийняття закону про оздоровлення і відпочинок дітей, норми якого виписувалися виходячи з потреби врегулювання нагальних проблем у сфері оздоровлення підростаючого покоління. Він констатував, що «загалом вимоги закону втілюються в життя, не дивлячись на економічні складнощі, центральні та місцеві органи виконавчої влади, як і органи місцевого самоврядування щорічно звітують про численні показники роботи з оздоровлення дітей протягом літніх канікул, але щороку ми стикаємося практично з одними й тими ж проблемами».

Володимир Рибак навів кілька фактів: відповідно до вимог закону щорічно оздоровлюється не менше 50 відсотків дітей шкільного віку. Статистика оздоровчої кампанії зростає з кожним роком як у цілому по Україні, так і в переважній більшості областей. Водночас спроби відкоригувати статистику оздоровлення за рахунок збільшення кількості дітей у пришкільних таборах Володимир Рибак вважає «тривожною тенденцією останніх років», адже, сказав він, «назвати такі канікули серйозним, системним оздоровленням не можна».

Про проблеми, які існують в оздоровленні дітей, формування здорового способу життя, збереження та поліпшення стану здоров’я підростаючого покоління з парламентської трибуни прозвучало у виступі голови Сєверодонецької міської ради профспілок Валерія Черниша. Він запропонував розглянути проблемні питання, вирішення яких на державному рівні сприятиме ефективному розвитку та функціонуванню системи оздоровлення та відпочинку дітей. Валерій Черниш зазначив, що зважаючи на постійне зростання цін на путівки, не кожна сімя має можливість придбати її за повну вартість, особливо, при 21-одноденній оздоровчій зміні. Тому він запропонував внести зміни до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» у розділі 1, ст.1 в частині визначення та розмежування формулювання процесу оздоровлення та відпочинку дітей і дозволити 14-денну тривалість зміни у дитячих оздоровчих закладах за умови відсутності в них медичних послуг або їх ненадання відпочиваючим дітям.

Відповідно до частини 1 ст. 13 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» дитячі оздоровчі установи мають право приймати дітей з батьками або іншими законними представниками лише у віці від 4 до 6 років. У відсутність слова «включно» в абзаці ст. 13 Закону ці установи не можуть приймати дітей у віці від 6 до 7 років ні з батьками ні без батьків. Тому запропоновано внести зміни до ст.13 (абзац 2) даного закону в наступній редакції: «Діти віком від 6 до 18 років перебувають у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку самостійно».          

Про позицію та роль Федерації профспілок України щодо оздоровлення та відпочинку дітей, підлітків та молоді поінформував заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий. Він зазначив, що на передодні Парламентських слухань Федерація профспілок надала Комітету ВРУ з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму матеріали для забезпечення їх учасників.

ФПУ з метою покращення якості оздоровчих послуг, сприяння активізації роботи профспілкових комітетів, підприємств, організацій, дитячих оздоровчих закладів з організації оздоровлення та відпочинку дітей Федерація профспілок України щороку проводить Всеукраїнський огляд профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей.

За підсумками оздоровчої кампанії 2012 року, підкреслив він,  в огляді взяли активну участь 26 територіальних об’єднань профспілок, 17 всеукраїнських профспілок та трудові колективи, профспілкові комітети, дитячі оздоровчі заклади. Значну допомогу у проведенні огляду на місцях надали органи виконавчої влади, керівники підприємств та організацій. Усього завдяки організаційній та фінансовій участі профспілок у 27 регіонах України влітку 2012 року оздоровчими заходами було охоплено близько 850 400 дітей і підлітків (у 2011 році – 776 400, у 2010 році – 750 тис.), тобто майже на 70 тис. більше, ніж у попередньому році. Загалом в Україні профспілковими комітетами разом з господарськими керівниками було відкрито 625 дитячих стаціонарних позаміських таборів, де оздоровлено близько 372 853 тис. дітей (410,8 тис. – у 2011 році). Ще понад 477 тис. дітей оздоровлено на базі санаторно-курортних закладів, пансіонатів, профілакторіїв, оздоровчих комплексів підприємств, туристських установ, у таборах праці та відпочинку, наметових містечках. Ці показники свідчать про поліпшення ситуації в цілому порівняно з 2011 роком.

Як і в попередні роки, значну увагу профспілкові комітети приділили організації оздоровлення й відпочинку дітей соціально незахищених категорій. Протягом літа було оздоровлено 218 тис. дітей-сиріт, дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, дітей, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та дітей-інвалідів. Цей показник свідчить, що кожна четверта оздоровлена дитина належить до цієї категорії.

Більшість організацій і підприємств намагалась у цих складних умовах знайти необхідні кошти на проведення оздоровчих заходів, забезпечуючи тим самим хоч якийсь соціальний захист працюючих і членів їх сімей.

Щоб зменшити в умовах кризи можливий фінансовий тиск на підприємства та організації, профспілкові комітети, які утримують оздоровчі заклади для дітей, а також батьків, не допустити зниження кількості оздоровлених дітей, ФПУ звернулася до правління Фонду соціального страхування, Кабінету Міністрів України та Федерації роботодавців України щодо вирішення питання фінансування за рахунок коштів ФСС оздоровлення дітей у дитячих закладах із тривалістю зміни виходячи з реальних можливостей кожного з регіонів. Пропозиція знайшла позитивний відгук і таке рішення було прийнято правлінням зазначеного Фонду (до законодавчого врегулювання цього питання). На вимогу профспілкової сторони всю економію страхових коштів та перевищення запланованих доходів бюджету Фонду протягом поточного року повторно направляли на збільшення фінансування дитячого оздоровлення. Також, за наполяганням представників профспілкової сторони, правлінням Фонду прийнято рішення, що дозволяє проводити оздоровлення дітей віком від 6 років.

Разом з тим ми спостерігаємо системне зменшення кількості оздоровлених дітей і однією з основних причин є висока вартість путівок у Фонді до дитячих закладів оздоровлення.

У 2012 році збільшилась на 22 грн., (майже на 19%) середня вартість ліжко-дня у дитячих оздоровчих таборах. Це є одним з головних чинників, який вплинув на купівельну спроможність батьків, профспілок та господарників.

На проведення дитячої оздоровчої кампанії 2012 року профспілковими структурами спільно з усіма учасниками у 27 регіонах було залучено 691,5 млн.грн., з яких понад 337 млн.грн. від господарських організацій, близько 160,5 млн.грн. – з бюджету профспілок, близько 30 млн.грн. надали спонсори та благодійні структури. У середньому на 18 млн.грн. збільшилась частка батьківської плати, що становить понад 164 млн.грн. Це самий небезпечний сигнал - при незначному зростанні зарплат значне здорожчання путівок на оздоровлення дітей.

2010 рік: вартість путівки – 3465 грн, середня зарплата – 2239 грн.

2011 рік: вартість путівки – 3675 грн, середня зарплата – 2633 грн.

2012 рік: вартість путівки – 3780 грн, середня зарплата – 3025 грн.

Загалом підсумки дитячої літньої оздоровчої кампанії свідчать про негативний вплив на кількість оздоровлених дітей наслідків фінансово-економічної кризи, роботи підприємств у режимі неповного робочого часу, вивільнення працівників, затримки з виплатою заробітної плати. Сьогодні заборгованість із виплати зарплати становить 1 млрд. 102 млн. 547 тисяч.

Як пропозиції Є.Драп’ятим запропоновано створити «Єдине вікно» допомоги оздоровчим закладам з числа представників СЕС, МНС, Держспоживінспекції України, ветслужби, енергонагляду, органів місцевої влади, профспілок і роботодавців та інших суб’єктів, які приймають участь в оздоровчому процесі з метою надання допомоги у підготовці закладів до оздоровчого сезону 2013 року. А також він наголосив на необхідності внести зміни до ст. 1 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» у такій редакції: «оздоровча зміна: 18-21 день, відпочинкова: не менше 14 днів»

У виступах народних депутатів України, представників органів влади, роботодавців та громадських організацій було висловлено занепокоєння фактами, що свідчать: всупереч вимогам закону про оздоровлення і відпочинок дітей є непоодинокі випадки закриття або перепрофілювання стаціонарних дитячих оздоровчих закладів, зокрема, скорочення за останні двадцять років їхньої кількості втричі. Наголошувалось, що лише за останні два роки, вже після прийняття закону, список дитячих оздоровчих центрів скоротився на 31 такий заклад. Оскільки дитячі оздоровчі заклади створювалися в найкращих для відпочинку мальовничих місцях, на них і накидають оком спритні ділки. Як результат, дитячі оздоровниці, змінюючи власника, зникають з курортної карти України, і, мабуть, саме тому власники багатьох стаціонарних дитячих оздоровчих закладів протягом багатьох років не можуть отримати відповідних державних документів на право володіння землею.

Учасникам парламентських слухань роздано рекомендації щодо поліпшення організації та фінансування оздоровлення та відпочинку дітей та молоді у 2013 році.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 070 016

 

2013 070 004

 

2013 070 007

 

2013 070 050