КАБМИН

 

30 серпня під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва відбулась нарада з питань реформування системи формування та реалізації державної політики у сфері промислового розвитку. У нараді взяли участь представники соціальних партнерів – Уряду, роботодавців та профспілок.

Профспілкову сторону представляли заступник Голови Федерації профспілок України Олександр Шубін, голова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич, голова Профспілки працівників суднобудування України Микола Бутенко, заступник керівника департаменту захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ Світлана Макогонюк.

В засіданні взяли участь також Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, Голова УСПП Анатолій Кінах, керівники Федерації роботодавців України та інших об’єднань роботодавців, представники наукових кіл.

Як підкреслив, коментуючи подію заступник голови ФПУ Олександр Шубін, ця нарада стала продовженням соціального діалогу та реалізацією доручення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана після підписання 22 серпня ц.р. Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2016-2017 роки, яку від сторони профспілок підписав Голова Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий (http://www.fpsu.org.ua/news/61-nasha-borotba/10712-sotsialnij-dialog-nabirae-novogo-znachennya).

Під час наради 30 серпня розглядався проект Положення про Національний комітет з промислового розвитку України. Фахівцями Міністерства економічного розвитку і торгівлі було представлено проект Концепції реформування системи управління промисловим комплексом України.

На початку засідання Степан Кубів зазначив, що на доручення Премєр-міністра України Володимира Гройсмана засновано такий формат співробітництва соціальних партнерів, широкого та прозорого обговорення важливих питань. Він підкреслив: за підсумками консультацій соціальних партнерів було вирішено: для того, щоб питання розвитку промисловості, на актуальності якого неодноразово наголошували профспілки, стало дійсно предметом серйозних державних змін, потрібно заснувати широкий консультативно-дорадчий орган і винести на одне з найближчих засідань Уряду проект Положення про такий орган, а також запропонувати Премєр-міністру особисто його очолити. Доречи, за інформацією від Першого віце-премєра, Володимир Гройсман вже дав таку попередню згоду.

Як наголосив Олександр Шубін, під час наради було визначено, що необхідно надати пропозиції щодо основних завдань Національного комітету, пріоритетних напрямів його діяльності.  

Слід зазначити, що до проведення цього засідання профспілкова сторона провела робоче обговорення в середині своїх членських організацій і надала свої пропозиції щодо основних напрямів діяльності Національного комітету.

На думку профспілок, ключовими тут мають стати такі блоки:

- забезпечення балансу трудових ресурсів для ефективної роботи економіки;

- участь профспілок у формуванні державної політики, спрямованої на підготовку та працевлаштування робітничих та інженерно-технічних кадрів;

- участь профспілок у державної політики щодо підвищення продуктивності праці, формування програм модернізації промисловості;

- питання справедливої системи оплати праці, розробка ефективних заході щодо недопущення заборгованості по зарплаті.

- питання розвитку ефективного соціального діалогу і трудового партнерства.

У своєму виступі на засіданні заступник Голови ФПУ Олександр Шубін зазначив: профспілки вітають позитивний рух у цьому питанні, готові провести широке обговорення проблем та напрямів діяльності у цієї сфері. Він наголосив, що, на думку профспілок, одним з головних пріоритетів має стати розвиток внутрішнього ринку. Було підкреслено, що профспілки вважають неприпустимим підняття конкурентоспроможності за рахунок економії на робочої силі та заробітної платі. А головне, наголосив він, при формування та реалізації державної політики у сфері промислового розвитку необхідно використовувати кращий світовий та європейський досвід, враховувати інтереси людини праці.

Голова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич зазначив, що зараз вкрай необхідно застосувати виважений підхід, розробити документ при участі наукових кіл та експертів, обговорити його максимально широко для того, щоб він був сприйнятим у суспільстві.

 

Прес-центр ФПУ