Изображение 8668

 

22 грудня у Будинку профспілок відбулися урочисті збори, присвячені 110-річчю профспілкового руху Придніпров’я та підбиттю підсумків роботи Дніпропетровського облпрофоб’єднання за 2016 р. На них були запрошені представники профорганізацій, ветерани профспілкового руху.

 

       У заході взяв участь і виступив Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

 

      Відкриваючи зустріч, голова облпрофцентру Віталій Дубіль зазначив, що профспілки області мають славну історію. Ще на початку минулого сторіччя в Катеринославській губернії діяли кілька робітничих допоміжних кас, організацій взаємодопомоги – вчителів, лікарів, друкарів, торгівельних службовців і представники двох останніх восени 1905 р. стали учасниками 1 всеросійської конференції профспілок, яка заклала підвалини профспілкового руху країни. Отже не на порожньому місці незабаром почали створюватись делегатські збори на легендарній Брянці та інших великих підприємствах, які були легалізовані після виходу 4 березня 1906 р. «Временных правил о профессиональных обществах…». І вже незабаром в губернії діяли 50 профорганізацій, які зосередились на економічній, організаційно-масовій, правовій та культурно-виховній роботі, виданні журналу «Вестник труда», який став одним з перших регіональних профвидань країни.

 

Изображение 8656

 

         Найбільш чисельними і бойовитими були профспілки металістів, робітників млинів, залізничних, лісопильних майстерень, друкарів, трамвайників, шевців та ін. Вся їх діяльність координувалась створеним того ж 1906 р. за ініціативою галузевих організацій Центральним бюро профспілок, прообразом нинішнього облпрофцентру. В жорсткому протистоянні з царизмом і капіталом формувалась кадрова основа профспілок, зростали їх масовість та вплив. Головними вимогами були – підвищення зарплати, 8-годинний робочий день, безпечні умови праці. Брали активну участь профспілки й у громадсько-політичному житті, у виборних кампаніях, підтримували зв’язок з депутатами царської Держдуми М. Михайличенком, Г.Кузнєцовим, О. Караваєвим, С.Рижковим.

         Тоді ж зароджувались перші паростки соціального діалогу профспілок з владою та роботодавцями. Але, на жаль, в підсумку в країні тоді все ж взяли гору радикальні настрої, що призвело до революційних потрясінь. «І дуже хочеться, - сказав В.Дубіль, - щоб це стало уроком для всіх – краще вирішувати проблеми не на барикадах, а за столом перемовин, без руйнування державних підвалин та економіки».

         Згадали на зборах й про внесок подальших поколінь профактивістів області у справу захисту людей праці та розвитку профруху.

         Сьогодні ці тенденції продовжують їх нащадки. За багатьма напрямками економічної, організаційно-кадрової, правозахисної роботи дніпропетровці займають провідні позиції. Велика увага приділяється також інформаційно-пропагандистській роботі, підвищенню мотиваційних чинників профчленства. Так, за останні роки було підготовлено близько десятка видань про історію та сьогодення профспілкових організацій області.

 

 

Изображение 8673

    

На високому рівні ведеться соціальний діалог, зокрема, зараз йде підготовка до укладення нової Територіальної угоди. Про авторитет профспілок, до речі, свідчить й той факт, що в цей день їх прийшли привітати з ювілеєм голова обласної Ради Гліб Пригунов, перший заступник голови облдержадміністрації Олег Кужман, голова Федерації організацій роботодавців Віктор Сергєєв, начальник обласного відділення НСПП Ігор Чуб.

     Беруть профспілки області активну участь і у діяльності Федерації профспілок України. Зокрема, одними з найчисельніших були делегації профцентру під час цьогорічних всеукраїнських акцій протесту у Києві, за що В.Дубіль висловив профактивістам подяку, зазначивши, що згуртованість та активна позиція профспілок дозволили цьогоріч відновити соціальний діалог на національному рівні, підписати Генеральну угоду та розгорнути на її основі підготовку галузевих угод та колдоговорів, розпочати, нарешті, реформу системи оплати праці та домогтися зменшення зарплатних боргів,

розпочати перегляд на місцях порядку формування тарифів на теплопостачання ( і це вже дає наочні результати, наприклад, у Дніпрі та

Кривому Розі, де оплата за нього знижена вдвічі). Проте, є ще й чимало невирішених проблем, над якими зараз наполегливо працюють дніпропетровські профспілки.

 

 

IMG 6011

  

Про історичні періоди, нинішні досягнення та проблеми розповіли на зборах керівник координаційної ради голів профорганізацій м. Марганець, голова профкому місцевого ГЗК Анатолій Буряк, колишній голова облпрофцентру Василь Ткаченко. З привітанням до учасників зборів звернулась керівник Центру реалізації українсько-данського проекту Валентина Шевченко), яка зазначила, що дніпропетровці мають великий авторитет й на рівні міжнародного профспілкового руху, про що, зокрема, йдеться у телеграмі учасникам цих зборів керівництва данського профцентру (разом з нею тут же був присутній експерт данської профспілки 3F, представник глобальної Федерації профспілок «Індустріал» Вадим Борисов).

     Кращі профспілкові працівники та активісти з нагоди свята були відзначені грамотами обласної Ради та профспілковими нагородами.

 

Изображение 8651

 

 

В.Коврига,

                   зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофоб’єднання