С

Доручити Робочій комісії профспілкової Сторони під час переговорів з визначення розміру тарифної ставки робітника І розряду на 2017 рік на підприємствах і організаціях небюджетної сфери відстоювати таку позицію: визначити цей розмір у Генеральної угоді на 2016-2017 роки та встановити його на рівні не менше, як 128% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого з 1 січня 2017 року.

Таке рішення було прийнято 26 грудня за підсумками обговорення цього питання на засіданні Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, яке вів Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

З інформацією з цього питання виступив перший заступник Голови СПО, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

У його доповіді, виступах присутніх на засіданні говорилось: на виконання пункту 2.4. Генеральної угоди на 2016-2017 роки Сторонами розпочато проведення переговорів з визначення розміру тарифної ставки робітника І розряду на 2017 рік на підприємствах і організаціях небюджетної сфери усіх форм власності.

Робочою підгрупою профспілкової Сторони щодо встановлення в 2017 році розміру тарифної ставки робітника І розряду на підприємствах і в організаціях небюджетної сфери усіх форм власності, затвердженої рішенням СПО об’єднань профспілок від 11.11.2016 № 34-1, запропоновано Робочій комісії під час проведення переговорів:

- внести пропозицію щодо встановлення розміру тарифної ставки робітника І розряду на 2017 рік не нижче 150 % законодавчо встановленого мінімального рівня посадового окладу (тарифної ставки);

- в ході переговорів наполягати на визначенні цього показника на рівні не меншому 128% законодавчо встановленого мінімального рівня посадового окладу (тарифної ставки), враховуючи, що саме такий рівень необхідний для забезпечення нарахування заробітної плати працівнику найнижчої кваліфікації в розмірі не нижче мінімальної заробітної плати відповідно до пункту 2.19 Генеральної угоди на 2016–2017 роки щодо підвищення в 2017 році частки основної заробітної плати в структурі фонду оплати праці до 64%.

Водночас Робочою комісією профспілкової Сторони, під час її засідання 23.12.2016 року, сформовано наступні варіанти встановлення розміру тарифної ставки робітника І розряду на 2017 рік:

- на рівні 110% від мінімальної заробітної плати, встановленої з 1 січня 2017 року у розмірі 3200 грн.;

- на рівні мінімальної заробітної плати, встановленої з 1 січня 2017 року;

- на рівні 128% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого з 1 січня 2017 року;

- на рівні 110% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого з 1 січня 2017 року, з урахуванням рівня інфляції.

Враховуючи пропозиції Сторін соціального діалогу, які були надані під час засідання Спільної Робочої комісії 23.12.2016 року, виступи членів учасників засідання від 26 грудня, СПО об’єднань профспілок ухвалила відповідне рішення.

Прес-центр ФПУ

С7