ОПЗ

 

Центральна Рада профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України за дорученням колективу ПАТ «Одеський припортовий завод» звернулась до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням негайно втрутитися в ситуацію, яка склалася на підприємстві у зв’язку з припиненням постачання природного газу НАК «Нафтогаз України», що призвело до повної зупинки основних виробництв. Зараз не працюють 2 цеха з виробництва аміаку, 2 цеха з виробництва карбаміду, зупинена робота аміакопроводу.

 

   «22 вересня 2016 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №658 яка зобов’язала НАК «Нафтогаз України» забезпечити безперервне постачання для ПАТ «ОПЗ» природного газу до кінця поточного року, - говориться у зверненні. - Згідно з заявою НАК «Нафтогаз України» газ закуповувався за ціною 180 доларів США за 1000 куб.м, середня ціна на газ, яка постачалася підприємству у грудні 2016 року, на засувці становила 7880,7 грн., або 305 доларів США. Тобто, різниця становить 125 доларів за тисячу куб.м!

     Так, на державному підприємстві з сучасним технічним обладнанням і передовими технологіями штучно створили умови для виникнення заборгованості понад 1 мільярд гривень.

     ПАТ «ОПЗ» є містоутворююче підприємство й продовжує нести витрати, пов’язані з утриманням устаткування пожежного та вибухонебезпечного виробництва в нормальному робочому та безпечному стані. Працюють служби, які підтримують життєдіяльність підприємства і міста.

     Зважаючи на негативне фінансове становище та щоб утримати кваліфікований персонал на підприємстві прийняли рішення про тимчасовий перехід на трьохденний графік роботи з нарахуванням заробітної плати по тарифу за відпрацьований час. Як наслідок, чотири тисячі працівників (з урахуванням членів сім’ї – 10 тисяч осіб) можуть залишитися без засобів існування за умов подорожчання товарів та послуг.

     Руйнується система соціального захисту працівників, ветеранів праці, пенсіонерів, яка напрацьована протягом багатьох років, під загрозою знищення стали об’єкти соціальної сфери для розвитку культури і спорту, які були гордістю підприємства, міста і країни. Але ж високі соціальні стандарти на підприємстві - це досягнення й держави, це приклад роботи бізнесу з людським обличчям, це європейські стандарти».

 

   Для відновлення роботи ПАТ «ОПЗ» Профспілка спільно з колективом підприємства пропонує в найкоротший термін вирішити такі питання:

-         встановити для підприємства державного сектору економіки «Одеський припортовий завод» спеціальну фіксовану ціну на природний газ, який використовується у вигляді сировини для виробництва продукції та займає значну частку у собівартості аміаку і карбаміду, і така ціна має забезпечити беззбиткову роботу підприємства;

-         повернути підприємству переплачені кошти податку на прибуток у державний бюджет у розмірі 625,9 млн. грн., що дасть можливість виплатити працівникам заробітну плату;

-         розглянути можливість участі ПАТ «ОПЗ» у видобуванні вітчизняного природного газу або в інших формах співпраці з газовидобувними компаніями, зокрема з АТ «Укргазвидобування».

 

     «З огляду на вищезазначене, просимо Вас, вельмишановний Володимире Борисовичу, прийняти виважене і правильне рішення, яке допоможе підприємству вижити та забезпечить рентабельність і економічну стабільність, - наголошується у зверненні. - Просимо Вас надати відповідь для інформування трудового колективу ПАТ «Одеський припортовий завод».

 

 

Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України,

 

Прес-центр ФПУ