im578x383-pensia regionews.sumy

 

Останнім часом у ЗМІ з’являються публікації стосовно подальшого реформування системи пенсійного забезпечення в Україні, зокрема, щодо можливого підвищення віку виходу на пенсію окремих категорій працівників.

 

За коментарем з цього приводу ми звернулися до Григорія Осового, Голови Федерації профспілок України, найчисельнішого профспілкового профоб’єднання, до лав якого входять більш ніж 6 млн. спілчан.

Григорій Осовий:

- У відповідності до законодавства, профспілки є представниками інтересів застрахованих осіб: й не тільки тих, які працюють, а й тих, хто по завершенні страхового стажу набув права на отримання пенсії за рахунок коштів державного Пенсійного фонду. Тому інтереси пенсіонерів – цілком у сфері впливу профспілок, які докладають чимало зусиль для покращення умов пенсійного забезпечення в Україні.

На сьогодні це стосується більш ніж 12 млн. громадян, які вже вийшли на пенсію, проте майже 90% з них отримують пенсії у розмірі, що не дотягує навіть до фактичного прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (на листопад 2016 року – 2 389 грн.). Серед факторів, що призвели до такого вкрай низького розміру пенсій – не останнім є старіння населення. На сьогодні кількість пенсіонерів в Україні перевищує кількість легально працюючих. А як відомо, у нашій країні основною є солідарна система пенсійного забезпечення, яка базується на принципі, коли працююча частина населення утримує тих, хто вже вийшов на пенсію.

Слід зазначити, що у зв’язку з періодично виникаючими економічно-фінансовими кризами, починаючи з 90-х років минулого століття, пенсійні системи багатьох європейських країн трансформувались. Зокрема, рішення про збільшення пенсійного віку прийнято у Прибалтиці, Грузії, у країнах Східної Європи (Польщі, Чехії, Угорщині) та ін. В Україні також було ухвалено рішення про поступове підвищення з 1 жовтня 2011 року пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років (щорічно на 6 місяців). Тобто цей процес розраховано на 10 років і у 2021 році пенсії для жінок призначатимуться при досягненні ними 60 років.

Для чоловіків пенсійний вік в 60 років було збережено зокрема через те, що за даними Держкомстату, тривалість життя чоловіків в країні лишається стабільно нижчою на 10 років, ніж у жінок.

Враховуючи наведені дані, профспілки переконані, що сьогодні у негайному підвищенні пенсійного віку для чоловіків необхідності немає.

За розрахунками фахівців апарату ФПУ, від збільшення пенсійного віку значного економічного ефекту не буде, і Пенсійний фонд не отримає додатково фінансових надходжень у кількості необхідної для погашення його дефіциту. Питання підвищення пенсійного віку може розглядатися виключно у зв’язку з фактором зростання середньої тривалості життя. А сьогодні фінансові проблеми Пенсійного фонду потрібно вирішувати в першу чергу шляхом «детінізації» зайнятості і заробітної плати, підвищення рівня оплати праці.

 

 Прес-центр ФПУ

 

за інформацією

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення