IMG 8523

Стурбованість рівнем розвитку соціального діалогу в Україні, численними випадками порушення законних прав та інтересів працівників, готовність надати необхідну допомогу в налагодженні відносин між соціальними партнерами висловили заступник Генерального секретаря Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) Яп Вінен та представник глобальної профспілки «IndustriALL» Вадим Борисов під час зустрічі в Міністерстві соціальної політики.

Своїми думками з цього приводу поділилися держсекретар міністерства Віктор Іванкевич, голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець.

IMG 8531

Відкриваючі зустріч, Григорій Осовий проінформував представників Мінсоцполітики про структуру та діяльність МКП, у яку входить і ФПУ, і КВПУ - і глобальної профспілки «IndustriALL», мету робочого візиту їх представників до України. Він повідомив, що у програмі гостей – зустрічі з керівництвом членських організацій «IndustriALL» в Україні, членськими організаціями ФПУ бюджетної сфери, а також у Кабінеті міністрів, міністерствах соціальної політики, енергетики та вугільної промисловості, охорони здоров’я. А на 29 березня запланована спільна прес-конференція представників українських і глобальних профспілок.

Григорій Осовий зазначив, що мета місії – обговорити ті питання, що найбільш турбують зараз працюючу людину, профспілки в Україні, визначити для себе, яким є зараз стан соціального діалогу, що потрібно зробити міжнародним профспілковим організаціям, щоб допомогти розвитку, поглибленню, а головне, підвищенню ефективності цього діалогу.

IMG 8555

Віктор Іванкевич проінформував гостей про структуру міністерства, його діяльность по вирішенню соціальних питань, серед яких найбільш гостри – питання соціально-економічного захисту людей, безробіття, охорона праці, створення гідних умов праці та її оплати. Він також зупинився на співробітництві у багатьох актуальних питаннях з профспілками, насамперед, з найбільш масовим та потужним профспілковим об’єднанням, яким є Федерація профспілок України.

Держсекретар міністерства високо оцінив роль та активну діяльність профспілок щодо вирішення ряду актуальних проблем, таких, як підвищення рівня мінімальної зарплати до 3200 грн., напружена та конструктивна праця над проектом Трудового кодексу та багато інших.

Чимало проблем ще залишається не вирішеними, підкреслив він, але в міністр Андрій Рева та колектив міністерства вважають, що спільними зусиллями всіх учасників соціального діалогу вони будуть вирішені.

IMG 8546

Зі свого боку Яп Вінен та Вадим Борисов проінформували держсекретаря та інших представників міністерства про зустрічі з представниками членських організацій ФПУ, трудових колективів. Вже неодноразово ми отримуємо скарги від профспілок України на порушення прав профспілок та людини праці, занадто сильного тиску на профспілки, наголосили вони. Тому місія має на мету зустрітися з представниками влади, щоб обговорити ці питання, допомогти розвитку соціального діалогу, небажаною альтернативою якого є масові акції протесту. Треба своєчасно налагодити такий взаємокорисний діалог, своєчасно вирішувати проблеми, що турбують людей, щоб не доводити ситуацію до вуличних протестів, додали вони.

IMG 8556

Представники міжнародних профспілок висловили готовність їх організацій взяти участь у допомозі позитивним та конструктивним крокам учасників соціального діалогу в Україні, спрямованих на досягнення соціального миру та стабільності.

Прес-центр ФПУ