ВС

 

Гостра та конструктивна дискусія щодо реакції профспілок на спроби погіршити становище працівників, пошук найбільш актуальних та ефективних шляхів забезпечення захисту їх законних прав та інтересів відбулись 4 квітня під час наради керівників всеукраїнських профспілок, профоб’єднань Києва та Київської області з обговорення готовності профспілкових організацій до всеукраїнської та територіальних акцій протесту (пікетів).

Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. В заході також взяли участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, керівники всеукраїнських галузевих профспілок та профоб’єднань Києва та Київської області, працівники апарату Федерації профспілок України.

 

ВС10

 

Учасники наради, перш за все, обговорили найгостріше та найактуальніше сьогодні питання щодо рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу.

У виступах Григорія Осового, керівників всеукраїнських галузевих профспілок зазначалось, що Федерація профспілок України, її членські організації висловлють категоричний протест проти ухваленого рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) «Про встановлення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу». Пролунали різні пропозиції – від проведення зустрічі та переговорів з керівництвом НКРЕКП до пікетування цієї установи, а також проведення масових акцій протесту.

 

ВС3

 

Нагадаємо, що 28 березня 2017 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла рішення «Про встановлення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу» для газорозподільних підприємств. Цим рішенням скасовано постанови НКРЕКП зі «старими» тарифами на послуги транспортування та розподілу природного газу» для газорозподільних підприємств та встановлено «нові» тарифи за новою методологією, розраховані на основі приєднаної потужності чим враховано Методику визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу, затверджену постановою НКРЕКП від 25.02.2016 № 236.

Таке нововведення означає, що з 1 квітня ц.р. українці платитимуть не тільки за газ, який спожили, а й вартість його розподілу незалежно від обсягу фактичного споживання (іншими словами, за постійну можливість скористатися газовою трубою). На реалізацію зазначеного рішення прийнято 48 постанов (постанови НКРЕКП від 28.03.2017 № 348–395). Рішення прийнято НКРЕКП одноосібно, без проведення консультацій з соціальними партнерами, в порушення положень п. 1.9 чинної Генеральної угоди.

 

ВС5

Зазначене питання не обговорювалось і в рамках Міжвідомчої робочої групи з опрацювання пропозицій щодо перегляду цін на природний газ, створеної згідно з наказом Мінеконорозвитку від 23.08.2016 № 1396 на виконання пункту 6 Протоколу зустрічі Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. з представниками профспілкових організацій, учасниками маршу протесту профспілок від 06.07.2016 №25167/0/1-16.

 

Дії ФПУ у зв’язку з прийняттям НКРЕКП рішення «Про встановлення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу»:

-       - ФПУ виступила із заявою щодо рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу. (оприлюднена на сайті ФПУ 30.03.2017).

-       оперативно направлено звернення до Голови НКРЕКП Вовка Д.В. та Першого віце-прем'єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Міжвідомчої робочої групи з опрацювання пропозицій щодо перегляду цін на природний газ Кубіва С.І. стосовно неприпустимості прийняття подібних рішень без обговорення з соціальними партнерами; вимогою терміново провести розширене засідання Міжвідомчої робочої групи з опрацювання пропозицій щодо перегляду цін на природний газ за участі представників Сторін соціального діалогу зроблено заяву ФПУ з приводу рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу (оприлюднена на сайті ФПУ 30.03.2017).

 

ВС4

 

Слід зазначити, що прийняте НКРЕКП рішення щодо встановлення тарифів на газ схвилювало не лише експертне та профспілкове середовище, громадськість.

«Без діалогу з людьми такі рішення не приймаються», - прокоментував рішення про запровадження абонплати на газ Президент Петро Порошенко за повідомленням Офіційного Інтернет-представництва Президента України.

 «Дія зазначеної постанови має бути призупинена! Звертаюся до Уряду та НКРЕКП знайти узгоджене рішення, яке б передбачало непідвищення тарифів та розповсюдження субсидій на всі види платежів для всіх, хто цього потребує», -  зазначив Глава держави.

А Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман 1 квітня ц.р. зробив заяву, в якій повідомив, що:

- підвищення ціни на газ є неприпустимим і не підтримується Урядом;

- за підрахунками КМУ, оплата за газ для кожного українського громадянина збільшиться у середньому від 1,3 до 3 разів (особливо це стосується тих, хто живе у багатоквартирних будинках);

- 3 квітня ц.р. Прем’єр-міністр України направить НКРЕКП офіційне звернення з вимогою переглянути рішення щодо введення абонплати за газ для населення.

 

ВС6

 

Обговорив це актуальне питання, учасники наради наголосили на вимогах, які мають бути виконані, а саме:

- негайного скасування прийнятого НКРЕКП рішення та накладення мораторію на підвищення ціни на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги без проведення належного громадського обговорення та погодження із соціальними партнерами;

- притягнення до відповідальності винних посадових осіб НКРЕКП аж до їх звільнення із займаних посад;

- широкого обговорення національної тарифної політики в Парламенті та Уряді із залученням громадськості, експертів, сторін соціального діалогу.

 

ВС7

 

Було підкреслено, що в разі нехтування цими вимогами, ФПУ разом з іншими профоб’єднаннями і громадськими організаціями рішуче виступить на захист інтересів спілчан, включаючи ініціювання масових акцій протесту.

Під час наради було також обговорено низку інших актуальних питань: «Про відзначення Дня міжнародної солідарності трудящих – 1 Травня», «Про підсумки та висновки перебування в Києві представників місії глобальних профспілок: Яапа Вінена - заступника Генерального секретаря МКП та Вадима Борисова - секретаря глобальної профспілки IndustriALL».

 

ВС8

 

Більш детальну інформацію читайте на нашому сайті.

 

ВС9

 

Прес-центр ФПУ