i467

 

 

Мати, мама, матуся, неня – такими високими словами величаємо жінку – матір. Кожного, від немовляти і до глибокої старості, її образ супроводжує через ціле життя.

Мама – перше слово, вимовлене дитиною. В ньому захована неосяжна любов, зворушлива ніжність і турбота матері про своїх дітей. Мама – одна з найдорожчих у світі, людина, яка завжди буде в твоєму серці. Мама – жінка, яка завжди тебе пробачає.

 Саме материнство є початком всіх початків, джерелом людського життя. Шанування матері – один з найсвятіших обов’язків людини і неоплатних боргів дітей. Вона нас зростила, виховала, навчила добру, леліяла, любила. І як же не відплатити їй пошаною, любов’ю, ласкою і допомогою?

Вдячність мамі варто говорити кожен день, адже ніхто не вічний… Але є одна особлива дата – коли кожен повинен привітати свою маму.

В другу неділю травня відзначається одне з головних родинних свят — День матері. Його традиційно святкують в Європі, в США, в країнах Азії. І така велика популярності цього свята цілком зрозуміла, оскільки споконвіку мама була найдорожчою та найріднішою людиною для кожного.

 

Цей день стає приємним приводом для того, щоб зателефонувати мамі або приїхати до неї, щоб сказати «спасибі» за її кохання, підтримку і самовідданість.

 

Святкування Дня матері бере свій початок у далекій давнині. Стародавні греки шанували Гею – праматір усіх грецьких богів, віддавали їй данину і вихваляли. У стародавніх римлян існував свій аналог грецького божества – праматір східних богів Кібела. Кельтська богиня Бріджит також була уособленням єдиної матері.

І вже значно пізніше стали відзначати безпосередньо День матері. Історія виникнення свята відноситься до 20-го століття, хоча подібні заходи проводилися набагато раніше в Великобританії, починаючи з 17-го століття, і носили назву «Мамина неділя». По мірі того, як християнська релігія поширювалася по Європі, свято стало популярним серед прихожан і відзначався як День Матері Церкви – найсильнішої захисниці, що оберігає від зла і дає нове життя. В День матері, дата якого припадала на робочий день, всіх жінок відпускали з роботи раніше, готувався спеціальний «материнський торт» для створення святкового настрою.

Вперше це прекрасне свято відзначали в 1907 році. Ініціатором його проведення виявилася проста американка Анна Джервіс, яка таким чином хотіла висловити свою безмежну любов до свої передчасно померлої мами. Написавши листа з проханням підтримати згадану ідею в численні інстанції, Анна знайшла підтримку людей. І вже через три роки заходи до Дня матері в її рідному штаті отримали статус офіційних.

 

В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сім'ї. Саме від неї залежить виховання дитини і саме мати прищеплює любов до рідної землі.

Офіційно День матері в Україні почали святкувати після підписання у 1999 році Указу Президента, яким було встановлено свято, що відзначається щорічно у другу неділю травня. Але українці почали святкувати його значно раніше. У 1928 році Союз українок Канади вирішив вшанувати найрідніших мам. Отже, перший День матері святкували українці, та не в Україні. Але вже наступного року дійство відбулося у Львові, і знову ініціатором стала жінка – редактор тижневика "Жіноча доля" Олена Кисилевська (напевно, тільки жінка може збагнути усю сутність материнства). Того ж року "Союз українок" посприяв поширенню свята по всій західній Україні. Під їх патронатом різноманітні молодіжні та культурні організації влаштовували гучні дійства, аби вшанувати матусь. За часів радянської влади цей день не відзначався впродовж майже 50 років. Коли Україна нарешті здобула незалежність, зусиллями громадських організацій свято повернули українцям. За короткий час воно знайшло відгуки в мільйонах сердець.

Чому мами удостоїлися такого особливого ставлення – очевидно. Але на державному рівні символізм свята набуває глобальніших обрисів. Держава, чи то народ, вбачає у матері берегиню роду, спадщини, культурних цінностей, традицій та звичаїв, які вона передає своїм діткам. В їхніх руках продовження роду та виховання достойних членів суспільства.

Щастя і краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково - від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.

 

День матері – добре свято, коли можна нагадати найдорожчій людині, про те, що ви її любите, поважаєте і цінуєте. У цей день ми можемо подякувати нашим мамам за усе те добре, що вони для нас зробили, за їх любов, самопожертву, турботу і материнську молитву. Тому не забудьте привітати своїх найрідніших матусь. Цього дня ви можете подарувати їм щастя!