16

 

Експертною радою Національного комітету з промислового розвитку (НКПР), до складу якої входить Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, проаналізовано і відправлено на доопрацювання проект Стратегії промислового розвитку держави, розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

 

За оцінками експертів, така Стратегія має стати платформою для консолідованої роботи влади, бізнесу і громадськості по припиненню деіндустріалізації нашої країни, запровадженню високотехнологічних виробництв, залученню інвестицій до реального сектору економіки та створення сучасних робочих місць з гідною оплатою праці. Натомість представлений на розгляд проект Стратегії був визнаний суто концептуальним документом, на кшталт «розгорнутого реферату» про стан вітчизняної промисловості, в якому лише задекларована необхідність індустріального «стрибка», а конкретних важелів або механізмів для його досягнення не прописано.

Було акцентовано, що підготовка Стратегії розвитку промисловості – це надзвичайно великий обсяг роботи. Такий документ має визначати пріоритетні сфери економіки, вказувати на інструменти їх оновлення, розміри інвестицій, необхідну кількість залучення трудових ресурсів, зміни у грошово-кредитній політиці держави, зокрема податковому і валютному законодавствах, заходи з просування українських товарів на європейські ринки, преференції для вітчизняного виробника з держзамовлення тощо.

Для проведення зазначеної роботи з числа членів Експертної ради НКПР сформовано робочу групу, яка протягом 1-1,5 місяців разом з фахівцями із провідних фінансово-економічних організацій, роботодавців, представників ІТ-сектору, науковців напрацює новий документ. Голова ФПУ Григорій Осовий також увійшов до складу цієї групи. Він висловив пропозицію долучити до розробки Стратегії фахівців нещодавно створеного в апараті ФПУ Департаменту з питань економічного розвитку та ціноутворення.

Виступаючи під час засідання Експертної ради, профспілковий лідер привернув увагу учасників до проблем кадрового забезпечення промисловості і зазначив, що більш динамічні темпи її розвитку спричинять розширення сфери зайнятості, створення нових робочих місць, і це у цілому позитивно впливатиме на ринок праці в Україні.

Нажаль, на сьогодні ми маємо: недостатній освітній рівень фахівців, які задіяні у реальному секторі, відсутність системи перепідготовки кадрів та підвищення кваліфікації у промисловості, непрестижність і демотивація праці на виробництві через низьку заробітну плату, демографічну кризу, - все ці проблеми потребують вирішення, чому може допомогти прийняття Стратегії промислового розвитку України.

На останньому засіданні КМУ Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, окреслюючи завдання роботи на середньострокову перспективу, сказав, що Уряд ставить перед собою ціль досягти темпів економічного зростання в Україні на рівні 5-7%, тоді як цього року цей показник задекларовано у 3%. Умови для якісного економічного зростання, за словами глави Уряду, мають створювати насамперед реальний сектор, а також розвиток бізнесу і підприємництва. Для цього розроблено і планується внести низку інновацій до законодавчо-нормативної бази, які мають бути ухваленими вже найближчим часом, тому Стратегія промислового розвитку України, яка розробляється, покликана й може стати однією з ланок у ланцюгу прийдешніх змін.

 

 Прес-центр ФПУ