КАБМИН

Відповідно до положень «Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2016-1017 роки» до СПО об’єднань профспілок надійшли розроблені Мінрегіоном України проекти постанов Кабінету Міністрів України: «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії та типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії»  та «Про затвердження Правил надання послуги з постачання гарячої води та типових договорів про надання послуги з постачання гарячої води».

Зазначені проекти постанов Уряду були розроблені відповідно до Плану організації підготовки нормативно-правових актів, необхідних для забезпечення реалізації норм Закону України № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги».

Проекти Правил надання зазначених комунальних послуг передбачають можливість запровадження різних моделей договірних відносин у цій сфері між виконавцями послуг та споживачами, як індивідуальними, так і колективними. Для різних моделей розроблені п’ять варіантів типових договорів.

Проте після аналізу зазначених проектів Правил надання комунальних послуг фахівцями Департаменту з питань економічного розвитку та ціноутворення апарату ФПУ було встановлено, що якість їх підготовки досить низька, вони порушують права споживачів та потребують суттєвого доопрацювання і не можуть бути підтриманими у такій редакції.

Пропозиції та зауваження до проектів нормативно-правових актів були надані у листах від 21.03.2019 № 01-13/208-спо та від 05.04.2019 № 01-13/263-спо.

Для належного опрацювання зазначених проектів запропоновано створити робочу групу із залученням сторін соціального діалогу, у т.ч. представників СПО об’єднань профспілок.

Департамент з питань

економічного розвитку та ціноутворення