db253c866ce0ee757412c43da89b47b8

Профспілки продовжують моніторити ситуацію щодо своєчасності виплати заробітної плати, з метою виявлення конкретних випадків заборгованості та допомоги вирішення проблем. Про це сказав перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, в.о. першого заступника Голови ФПУ Григорій Осовий, який взяв участь у засіданні Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке відбувалось у селекторному режимі.

Як розповів Григорій Осовий, незважаючи на те, що у країні склалася ситуація, яка дозволяє говорити про позитивні зміни у вирішенні питання погашення боргів із заробітної плати на підприємствах усіх форм власності, в деяких галузях та регіонах замість скорочення в порівнянні з початком року загальна заборгованість збільшилася, а графіки погашення заробітних виплат не виконуються. Станом на 1 липня ц.р. фактична заборгованість становила 976,3 млн. грн. що на 362,7 млн. грн. перевищувало суму, передбачену графіками. Це свідчить про те, що заходи, прийняті центральними і місцевими органами влади, є недостатніми.

«За оперативними даними, з початку поточного року станом на 1 липня 2013 р. заборгованості з виплати заробітної плати збільшилась на 9,2% , - підкреслив перший заступник Голови СПО об’єднання профспілок. – Найбільше занепокоєння такі тенденції викликають на економічно активних підприємствах. Станом на 1 липня на таких підприємствах заборгованість збільшилась - складає 12,6%.

Основним завданням у вирішенні проблеми погашення заборгованості з виплати заробітної плати є з’ясування причин виникнення такої заборгованості. Вона може бути викликана послабленням контролю за дотриманням законодавства у сфері оплати праці або бути результатом неотримання підприємствами коштів за виконання або наданні послуги. Так, за результатами численних звернень профспілкових організацій, можна дійти висновку, що однією з таких причин є невчасні та в не в повному обсязі розрахунки за державні замовлення».

У зв’язку з цим було приведено такі приклади:

- ДП «Харківський приладобудіний завод ім. Т.Г.Шевченка» не отримав від заводу ім. Малишева 2,6 млн. грн. за відвантажену продукцію, при тому, що Міністерство оборони України розрахувалось за неї у повному обсязі. Харківський приладобудівний завод неодноразово інформував про це Державний Концерн «Укроборонпром», проте питання досі не вирішено.

Таким чином треба підходити до відповідальності керівників підприємств щодо заборгованості із виплати заробітної плати диференційовано, виходячи з того, чия конкретно провина у цьому виявлена – керівника (у цьому разі він має нести відповідальність, навіть кримінальну), або інших підприємств чи державних установ.

Ще одна причина несвоєчасної виплати заробітної плати – затримки вже виділених коштів на рівні Державної казначейської служби України. Така ситуація, зокрема, складається на шляхоремонтних підприємствах. Так, за інформацією об’єднань профспілок Львівщини, причиною затримки виплат заробітної плати у регіоні є невиконання органами Державної казначейської служби платіжних доручень розпорядників та одержувачів коштів місцевих бюджетів. Те саме стосується підприємств житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення.

Аналогічна ситуація спостерігається і в інших регіонах. Наприклад, у Волинській області виникла складна ситуація стосовно фінансування будівництва шахти № 10 «Нововолинська». На сьогоднішній день на будівництво шахти з Держбюджету України надійшло лише 3 млн. грн. з передбачених на 2013 рік 115 млн. грн. Недофінансування будівництва шахти призвело до появи заборгованості з виплати заробітної плати 395 працівникам, за останні півроку вона складає 15 млн. грн.

«Складна фінансова ситуація, що склалась у зв'язку із затримкою поступлення зароблених коштів на рахунки підприємств, дестабілізує їх роботу і створює соціальну напругу в трудових колективах, - зазначив Григорій Осовий. - При цьому, на підприємствах утворюється заборгованість не тільки з виплати заробітної лати, але й по сплаті податків та обов'язкових платежів. Таким чином, є необхідність врегулювати питання своєчасності розрахунків між підприємствами та Державною казначейською службою, головними розпорядниками бюджетних коштів. У зв'язку з чим профспілки запропонували включити до проекту рішення Комісії доручення Міністерству фінансів, міністерствам - головним розпорядникам бюджетних коштів, місцевим органам виконавчої влади з метою недопущення заборгованості із виплати заробітної плати забезпечити достатнє фінансування галузей бюджетної сфери при підготовці пропозицій щодо змін до Державного бюджету України на 2013 рік та при формуванні проекту Державного бюджету України на 2014 рік».

Профспілкова сторона також запропонувала зміни та доповнення до окремих пунктів проекту рішення Комісії. Так, у пункті 3, де доручається головам Ради міністрів АРК, обласних Київської та Севастопольської міських держадміністрацій тримати на постійному контролі стан своєчасного перерахування виплати допомоги по безробіттю її одержувачам, доповнити словами: «страхових виплат застрахованим особам у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, зокрема виплат з тимчасової непрацездатності по лікарняним листкам,       сім'ям       загиблих       та потерпілим від нещасного випадку на виробництві, та коштів на дитяче оздоровлення».

Пункт 4 було запропоновано викласти у такій редакції: «Керівникам регіональних центрів зайнятості, робочих органів фондів соціального страхування та керівникам головних управлінь Державної казначейської служби України забезпечити першочерговість здійснення видатків на виплату: страхових виплат застрахованим особам по лікарняним у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, зокрема виплат з тимчасової непрацездатності по лікарняним листкам, сім'ям загиблих та потерпілим від нещасного випадку на виробництві, та коштів на дитяче оздоровлення; допомоги по безробіттю, заробітну плату та оплату комунальних послуг з рахунків фондів соціального страхування».

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ