2013 162 011

 

17 вересня у Будинку спілок відбулося 12-е засідання Комісії Конституційної Асамблеї  з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина.

У засіданні взяв участь член комісії Конституційної Асамблеї, Голова ФПУ Ю.М.Кулик.

У роботі також взяли участь заступник Голови ФПУ С.Я.Українець, фахівці управління захисту трудових прав правового департаменту ФПУ, члени Комісії на чолі з В.Г.Буткевичем - суддею Європейського суду з прав людини у відставці, доктором юридичних наук, професором, а також: М.О.Шульга — заступник директора з наукових питань Інституту соціології НАН України, доктор соціологічних наук, професор, М.М.Товт — почесний голова Демократичної спілки угорців України, кандидат юридичних наук, та ін.

Основним на порядку денному чергового засідання стало обговорення проекту концепції змін до Конституції України в частині прав та свобод людини і громадянина. У проекті Концепції було враховано низку важливих пропозицій ФПУ.

Під час дискусії обговорювалися причини, які зумовлюють необхідність вдосконалення основного закону в частині прав свобод і обов'язків людини і громадянина, визначалися мета та завдання таких змін.

У виступах вказувалось, що у Конституції має бути враховано баланс індивідуальних і колективних прав громадян, чітко прописано положення про те, що організації громадянського суспільства, передусім - професійні спілки - обов'язково залучаються до консультацій та публічного обговорення проектів законів, а також рішень центральних органів виконавчої влади з усіх найважливіших соціально-економічних, політичних та культурних питань і суспільна оцінка враховуватиметься як на національному рівні, так і на рівні місцевого самоврядування.

Також йшлося про необхідність того, що проекти законів України, інших нормативно-правових актів влади, які передбачають зміни у правах і обов'язках громадян, перед їх ухваленням повинні також проходити широкі консультації та публічні обговорення серед громадян від моменту законодавчої ініціативи до остаточного їх ухвалення органами державної влади.

Внесення цих важливих акцентів до Конституції слід розглядати як об'єктивно необхідне розширення конституційного статусу людини і громадянина щодо гарантій його охорони і забезпечення, - наголосили учасники засідання.

Члени Асамблеї висловили вдячність Голові ФПУ Ю.М.Кулику за створення належних організаційно-технічних умов для роботи Комісії.


 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 162 004

 

2013 162 002

 

 

2013 162 014