383779524

 

Голова СПО об’єднань профспілок Кулик Ю.М. звернувся до Міністра соціальної політики Королевської Н.Ю та Голови СПО роботодавців на національному рівні Фірташа Д.В. листами з пропозицією внесення змін до Статуту Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності щодо забезпечення паритетності сторін при прийнятті рішень органами управління Фонду.

Зокрема, Він привернув увагу Міністра та Голови СПО роботодавців до того факту, що під час слухань у комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці на тему: «Актуальні проблеми організації та фінансування санаторно-курортного лікування застрахованих осіб в Україні», що відбулися 25 вересня 2013 року у м. Одесі, прозвучала критика на адресу сторін соціального діалогу, представлених у правліннях та наглядових радах фондів соціального страхування. Було заявлено, що існуючі проблеми в організації та фінансуванні санаторно-курортного лікування застрахованих осіб Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності спричинені їх не ефективною діяльністю.

Він також наголосив, що сьогодні тільки у цьому Фонді його Статут передбачає можливість прийняття рішень без голосування однієї із трьох рівноправних сторін соціального діалогу представлених у правлінні Фонду, а проведені у липні ц.р. з ініціативи профспілкової сторони консультації з координаторами сторін у правлінні Фонду, нажаль, не знайшли підтримки та розуміння гостроти проблеми.

Кулик Ю.М. запропонував високоповажним представникам сторін соціального діалогу сприяти підтримці урядовою стороною та стороною роботодавців у правлінні Фонду на його засіданні 8 жовтня ц.р. ініціативи профспілкової сторони стосовно змін до Статуту Фонду, які унеможливлять ігнорування позиції будь-якої із сторін соціального діалогу. Він також наголосив, що аналогічні норми, які перевірені часом, є в статутах інших фондів соціального страхування. Це сприяє більш тісній та ефективній співпраці сторін соціального діалогу, виваженості прийнятих правліннями рішень, спонукає сторони до консультацій та пошуку компромісу.

Голова СПО об’єднань профспілок висловив сподівання на підтримку колег по соціальному діалогу у подальшій співпраці щодо розвитку соціального діалогу в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Департамент з питань соціального діалогу

 

та соціального страхування

 

27 вересня 2013 р.